Skip to main content

Ανδρ. Ξανθός: Σε 2.000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές, σε άλλα 2.000 αυξάνονται

«Η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής. Δημιουργείται νέο τοπίο στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει ηθικοποίηση» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την κριτική της Ν.Δ. για την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων.

«Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής» είπε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι ο διάλογος γίνεται πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. «Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν έχουμε συμβούλους για τους οποίους όλος ο κόσμος ήξερε ότι είχαν σχέση με τη φαρμακοβιομηχανία. Για να τελειώσουμε και με τα δωράκια!» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Η Ν.Δ., δια του αντιπροέδρου της, σέρνεται σε μια ρητορική η οποία πραγματικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Έχουμε πλαίσιο στρεβλό μνημονιακής κοπής για την τιμολόγηση των φαρμάκων, που δεν μπορέσαμε να επηρεάσουμε όσο ήμασταν στο μνημόνιο, διότι ήταν σκληρή προαπαίτηση στις αξιολογήσεις. Κάναμε το πρώτο βήμα μετά τη λήξη του μνημονίου και πήγαμε σε μια ανατιμολόγηση. Και δεν τόλμησαν να πουν τότε ότι ήταν δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία» είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε δε ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ενισχύεται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Είπε ακόμη ότι φέτος δίνονται παραπάνω 45 εκατομμύρια ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική του ΕΣΥ και κανείς δεν βγήκε να πει ότι η κυβέρνηση δίνει δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία.

«Να συνεννοηθούμε. Το να υπάρχουν πολιτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, ιδιαίτερα στα ακριβά, το να έχουν οι καρκινοπαθείς πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Το να βάζουμε ένα πλαίσιο το οποίο διορθώνει τις στρεβλώσεις, το κάνει πιο διαφανές, πιο βιώσιμο, πιο δίκαιο, είναι δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία; Νομίζω ότι προσβάλλετε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού» είπε ο υπουργός Υγείας κι απευθυνόμενος στη Ν.Δ. τόνισε: «Πάτε στα συνέδρια της φαρμακοβιομηχανίας και κλαίτε ότι είναι χαμηλή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Και κλαίτε για το clowback κι όταν πάμε να τα διορθώσουμε και να εξορθολογίσουμε το πλαίσιο, μας λέτε ότι δίνουμε δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία; Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά των αναγκών των ανθρώπων» επισήμανε.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι σήμερα εκατοντάδες ανασφάλιστοι, μόνο με τον ΑΜΚΑ τους, συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και το 1/3 από αυτούς με μηδενική συμμετοχή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει θέμα με τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. «Έχουμε κάποιες πρώτες ανακουφιστικές παρεμβάσεις όταν μας το επέτρεψε το δημοσιονομικό πλαίσιο. Θα προσπαθήσουμε να τις ενισχύσουμε και γι’ αυτούς που παίρνουν γενόσημα, που θεραπεύονται με χρόνια φάρμακα που ανήκουν στο 10%, και μειώνοντας την επιβάρυνση 1 ευρώ ανά συνταγή, και μηδενίζοντας τη συμμετοχή των καρκινοπαθών στα συμπληρωματικά φάρμακα της νόσου» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων, δηλαδή με βάση-αναφορά τις δύο χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με όσα ισχυρίζεται «κοροϊδεύει τον κόσμο». «Σε 2.000 φάρμακα θα μειωθούν οι τιμές. Σε άλλα 2.000 αυξάνεται η τιμή κι έχουμε υπολογίσει ότι δεν υπάρχει μεσοσταθμικά αλλαγή ισοζυγίου. Να τελειώνουμε με αυτή την κοροϊδία, είναι προκλητική και θρασύτατη η κριτική της Ν.Δ.» είπε ο υπουργός Υγείας και παρατήρησε ότι η Ν.Δ. δεν έχει πει κουβέντα για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στο φάρμακο. «Θέλετε και να κυβερνήσετε τρομάρα σας με μια τέτοια ανεύθυνη και δημαγωγική στάση» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

ΝΔ: αποσύρετε την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η Ν.Δ. υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Στο θέμα αναφέρθηκε ο βουλευτής της Βασίλης Οικονόμου. «Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία» είπε ο κ. Οικονόμου, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. Όπως συμπλήρωσε, «η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς, ως ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα».

«Σήμερα έρχεστε να κάνετε ένα τεράστιο δώρο στις φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τσιάρας, λέγοντας πως έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο Novartis.

Π. Πολάκης: Πόρισμα «φωτιά» για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ

«Η κυβέρνηση κλείνει ένα φαύλο παρελθόν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στην κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Τώρα έσκασε και η δεύτερη δίωξη και έρχονται και άλλες. Κι εγώ το λέω έτσι πολύ καθαρά, έχουν καθυστερήσει την παραγωγή των πορισμάτων για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχει βγει ένα εξαιρετικό πόρισμα από τη Βουλή κι έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Υπάρχουν πορίσματα τα οποία είναι σε εξέλιξη από το Σώμα των Επιθεωρητών. Βγήκε και το δεύτερο, γιατί πέρα από τους 23 διορισμούς του κ. Γεωργιάδη, βγήκαν άλλοι 74 διορισμοί με τη ίδια συμμορία να είναι από πίσω, με άσκηση πάλι κακουργημάτων. Έρχεται και το πόρισμα, απ’ όσο ξέρω, του διαχειριστικού ελέγχου και της διαφημιστικής δαπάνης και όλων των υπόλοιπων και πραγματικά ταιριάζει χρονικά η στιγμή ότι κλείνουμε αυτό το φαύλο παρελθόν και πάμε σε έναν νέο Οργανισμό, που θα είναι πραγματικά ο Οργανισμός Επιδημιολογικής Επιτήρησης της χώρας» είπε ο κ. Πολάκης.

«Πέσατε από τον Υμηττό»

Αναφερόμενος στη νομοθετική παρέμβαση για τις ιδιωτικές κλινικές, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι μπαίνει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο. Για τις εργασιακές σχέσεις, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πλέον με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. «Μπορούν να ξεχάσουν ότι τότε έκαναν έξι, οχτώ ή δέκα μήνες απλήρωτοι χωρίς κανέναν έλεγχο από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, γιατί είχε κλείσει η στρόφιγγα λόγω των οριζόντιων περικοπών από τον ΕΟΠΥΥ; Την ίδια στιγμή που κλείνατε τη στρόφιγγα σε κλινικές που παρήγαγαν εργασία, αυξάνατε από τα 10 εκατομμύρια στα 50 εκατομμύρια τις δαπάνες για τα επιθέματα και από τα 11 εκατομμύρια πήγατε στα 48 εκατομμύρια για τις κολοστομίες. Ξεχνιούνται αυτά; Γιατί δεν τα λέτε; Είναι λες και πέσατε στον Υμηττό προχτές!» είπε ο Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ