Skip to main content

Καιρός: Έρχεται διπλό κύμα ψύχους – Πού θα χιονίσει

Elpida Kafantari / SOOC

Το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης αναμένονται θερμοκρασίες λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα

Σε χαμηλά επίπεδα πρόκειται να διολισθήσει η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με προγνώσεις μετεωρολόγων, αναμένονται χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρή Κολυδά, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης αναμένονται θερμοκρασίες λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα και θυελλώδεις βοριάδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε ημιορεινές περιοχές, αλλά την Τετάρτη αναμένεται εξασθένηση.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα εκδηλωθούν πολλές βροχές στα νότια και ιδιαίτερα στην Κρήτη, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα ανομβρίας.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε λόγο για δύο κύματα ψύχους από την Ουκρανία που θα επηρεάσουν τη χώρα αυτήν την εβδομάδα.

Πρώτο κύμα ψύχους

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο κύμα ψύχους αναμένεται την Τρίτη και την Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την πτώση της θερμοκρασίας κατά 6-8 βαθμούς
  • Τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (άνω των 9 Μποφόρ)
  • Τις καταιγίδες στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο
  • Τον ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα
  • Τις χιονοπτώσεις μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.

Δεύτερο κύμα ψύχους

Ως προς το δεύτερο κύμα ψύχους, αναμένεται σύμφωνα με τον Γ. Τσατραφύλλια την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ εκτιμάται πως θα είναι πιο ισχυρό.

Κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος ψύχους θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Η πτώση της θερμοκρασίας κατά ακόμη 2-3 βαθμούς σε σύγκριση με την Τετάρτη
  • Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (άνω των 9 Μποφόρ)
  • Ο ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
  • Οι χιονοπτώσεις από τον Βόλο και νοτιότερα μέχρι και τα 300 μέτρα υψόμετρο. Σύμφωνα με τον Γ. Τσατραφύλλια, θα επηρεαστούν τα βουνά την Αττικής και φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία και τα βόρεια προάστια.

Χαμηλά ο υδράργυρος

Ενδεικτικά, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη θα φτάσουν στην Αθήνα τους 9 και στη Θεσσαλονίκη τους 7 βαθμούς.

Το Σάββατο, ενδεικτικά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στην Αθήνα τους 7 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 5 βαθμούς.

Η πρόγνωση του Meteo

Κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα πρόκειται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει περιοχές της χώρας από τις απογευματινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, αλλά κυρίως αύριο, Τρίτη 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα προκληθεί από βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, το οποίο κινείται ανατολικά.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ παράλληλα η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Καιρός: Χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας – Βουτιά της θερμοκρασίας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για σήμερα οι βροχοπτώσεις στα δυτικά τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας έως τις νυχτερινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές βροχές αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για αύριο, οπότε αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον, θα σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τη νότια Πελοπόννησο. Επίσης, θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 Μποφόρ. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΤΡΙΤΗ 09-01-2024

  • Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, σε όλο το Αιγαίο και βαθμιαία τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Τα φαινόμενα, που είναι πιθανό να είναι τοπικά έντονα, στα δυτικά γρήγορα θα σταματήσουν, ενώ από το απόγευμα στα ανατολικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά και ημιορεινά.
  • Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 και σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 8 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 14 με 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-01-2024

  • Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο με τοπικές βροχές στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-01-2024

  • Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο και τα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στο νότιο Ιόνιο και την Κρήτη.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-01-2024

  • Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την Κρήτη και βαθμιαία στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα ορεινά.
  • Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση από τα βόρεια.
  • Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.