Skip to main content

Μονή Στουδίου, η σπουδαία της Κωνσταντινούπολης – Σήμερα είναι τζαμί και παρατημένη στο χρόνο

Γίνονται προσπάθειες από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ώστε η Μονή Στουδίου να καταστεί ξανά επισκέψιμη (φωτ.: Anadolu)

Αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, γίνονται προσπάθειες από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας ώστε το μνημείο να γίνει ξανά επισκέψιμο

Ένα σπουδαίο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή ήταν η Μονή Στουδίου (ή των «ακοίμητων μοναχών»). Χτισμένη στον 7ο λόφο της Κωνσταντινούπολης, τον Ξηρόλοφο, είχε σημαντική συμβολή στη θρησκευτική, πολιτιστική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Το 2013 το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την ανακαίνιση και τη μετατροπή ξανά σε τέμενος.

Η Μονή Στουδίου χρονολογείται νωρίτερα από την Αγια-Σοφιά, τον 5ο αιώνα, και διατηρεί τη σημασία της ως το παλαιότερο θρησκευτικό οικοδόμημα στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει η Daily Sabah, γίνονται προσπάθειες από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ώστε το μνημείο να καταστεί ξανά επισκέψιμο – από το 2021 είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αναστηλώσεων τζαμιών σε συνεργασία με την Ιταλική Ένωση Εταιρειών Αποκατάστασης.

Μιλώντας στο Anadolu, ο αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Ιδρυμάτων Κωνσταντινούπολης Μουράτ Σαβ υπενθύμισε ότι το καθολικό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του μοναστικού συγκροτήματος, ανήκει στον παλαιό τύπο της βασιλικής, όμοιο με τις εκκλησίες που ανήγειρε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Η διακόσμηση του ναού ήταν εκπληκτική, όπως αναφέρουν πολλοί περιηγητές.

Διαβάστε περισσότερα