Skip to main content

Θρήνος στην κηδεία του αδικοχαμένου επισμηναγού – Του απονέμεται ο βαθμός του αντιπτεράρχου

(ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Η τελευταία πράξη του δράματος στην κηδεία του αδικοχαμένου πιλότου, Επαμεινώνδα Κωστέα

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε στη Μεγάλη Μαντίνεια η κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφους τύπου Τ-2E Buckeye, που κατέπεσε το πρωί της Τετάρτης βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Πηγή φωτ. tharrosnews.gr
Πηγή φωτ. tharrosnews.gr

Προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί, μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, προβλέπει την απονομή του βαθμού του αντιπτεράρχου στον αδικοχαμένο πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο του Παπάγου επιμνημόσυνη δέηση και τελετή απόδοσης τιμών παρουσία του Νίκου Δένδια, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και των Αρχηγών ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

«Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας, Αθάνατος!» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Ζήσανε τον θάνατο του πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους»

Συγκλονισμένος από τον χαμό του γιου του, ο πατέρας του πιλότου μίλησε για την αγάπη του Επαμεινώνδα Κωστέα για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και για το γεγονός ότι η σύζυγός του επισμηναγού και τα παιδιά του έγιναν άθελά τους μάρτυρες του θανάτου του.

«Η φρίκη… ζήσανε τον θάνατο του πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους» ανέφερε ο πατέρας του πιλότου, σημειώνοντας πως η σύζυγος του πιλότου βιντεοσκοπούσε την πτήση. «Ήταν 80 μέτρα που ήταν σε τροχιά προσγείωσης και άρχισαν να φεύγουν κομμάτια από το αεροπλάνο» είπε.

«Ο ήρωάς μου, το αστέρι μου έσβησε. Για 10 δευτερόλεπτα ή θα προσγειωνόταν ή αν ήταν πιο ψηλά να προλάβαινε να έκανε εκτίναξη Δεν πρόλαβε… Τον πούλησε η αγάπη του για το αεροπλάνο. Ήταν ο ήρωάς μου, το αστεράκι μου που το έχασα» είπε προσθέτοντας: «Μου έλεγε πατέρα να μην φοβάσαι.. Είναι παλιά αεροπλάνα, αλλά είναι αξιόπιστα».

«Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Η οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου αναζητά απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, στα οποία αναμένεται να ρίξουν φως οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί αναζητούν στοιχεία ενώ θα εξετάσουν και τις σχετικές μαρτυρίες.

«Σε αυτή τη φάση όλα τα είναι ανοιχτά: η βλάβη, η αστοχία, ένα απρόσμενο γεγονός» δήλωσε στον Ant1 ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Υπενθυμίζεται ότι για την απώλεια του επισμηναγού έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

naftemporiki.gr