Skip to main content

Την ευρωβουλευτική ασυλία επικαλούνται Καταλανοί πολιτικοί υποστηρικτές του Πουτζδεμόν

Δικαστήριο στη Σκωτία ανέβαλε σήμερα την εξέταση του αιτήματος που είχε καταθέσει η Ισπανία για την έκδοση της Καταλανής πολιτικού και ευρωβουλεύτριας Κάρλα Πουνσατί, εν αναμονή της σχετικής γνωμοδότησης του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας της ίδιας, καθώς και ακόμη δύο Καταλανών ευρωβουλευτών.

Το δικαστήριο του Εδιμβούργου αποφάσισε να αναβάλει την εξέταση του ισπανικού αιτήματος, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να γνωμοδοτήσει για την ισχύ της ασυλίας, όχι μόνον της Πουνσατί, αλλά και δύο άλλων Καταλανών πολιτικών που εξελέγησαν στα έδρανά του. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόν και του πρώην υπουργού Υγείας, Τόνι Κουμίν.

Το δικαστήριο, που αρχικά είχε αποφασίσει να εξετάσει το αίτημα έκδοσης της Πουνσατί στις 11 Μαΐου, ανακοίνωσε τη 18η Ιουνίου ως νέα ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας. «Ενδεχομένως να περάσουν αρκετοί μήνες για να εξετασθεί η υπόθεση. Η Ισπανία θα πρέπει να αποσύρει το αίτημα έκδοσης κατά της Κάρλα, δεδομένου ότι χαίρει βουλευτικής ασυλίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός της Πουνσατί, ο Άαμερ Ανουάρ.

Η 62χρονή Πουνσατί, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους της Σκωτίας και πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Καταλονίας, κατηγορείται για «στασιασμό» από τη Μαδρίτη, λόγω του ρόλου της στη διοργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017. Η Πουνσατί έγινε ευρωβουλευτής την 1η Φεβρουαρίου, καταλαμβάνοντας τις θέσεις που έμειναν κενές μετά το Brexit και πρόκειται να προφασισθεί την ασυλία που της προσφέρει η ιδιότητά της για να αποφύγει την έκδοση, που η ίδια αποδίδει σε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP