Skip to main content

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για πλήρη ανακαίνιση του Αρσακείου Μεγάρου

ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σταϊκούρας: Στις αρχές του 2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτήριο του Αρσακείου Μεγάρου

Υπεγράφη την Τετάρτη η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του Αρσακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το κτηριακό συγκρότημα του Αρσακείου, συνολικής επιφάνειας 11.282 τ.μ., οριοθετείται από τις οδούς Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε μια περίοδο περίπου 70 ετών, ενώ ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 1992.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης και συντήρησης ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται δε από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας, σημείωσε ότι στις αρχές του 2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024 – 2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 39,4 εκατ. ευρώ αφορούν υποδομές της Δικαιοσύνης, με νέα δικαστικά μέγαρα, καθώς και ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων.

«Ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς μας, συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας και σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ένα σύνθετο έργο, όπως αυτό της ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος του Αρσακείου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές για την ταχεία ωρίμανση αυτού του σημαντικού έργου και για το γεγονός ότι όλα τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των δικαστικών μεγάρων εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.

Ελπίζω αυτή η πάρα πολύ αποδοτική συνεργασία να συνεχιστεί, γιατί θα βοηθήσει τη χώρα μας, τις υποδομές της, την ανάπτυξή της, τη λειτουργία της».

Η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα, σημείωσε πως «το κύρος της δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αξιοπρεπών κτηρίων, τα οποία να γεννούν έναν σεβασμό και από μέρους των διαδίκων», άρα «η ανακαίνιση η οποία επιχειρείται είναι πάρα πολύ σημαντική».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης τόνισε ότι «όταν ολοκληρωθεί το έργο και ελπίζουμε σύντομα, θα είναι ένα κόσμημα μέσα στην Αθήνα, που θα αλλάξει όλη τη μορφή του κέντρου».

O διευθύνων σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ., Αθανάσιος Γιάνναρης, τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα παραδοθεί ένα ουσιαστικά καινούριο κτίριο, το οποίο θα βοηθήσει στην επιτέλεση του σημαντικού έργου που προσφέρει το ΣτΕ στη χώρα.