Skip to main content

Διαμαρτυρία των ερευνητών και του προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου έξω από τη Βουλή

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κ. Λαγουβάρδος στη «Ν»: Στρατηγικό λάθος που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα η απομάκρυνση του ΕΑΑ από τη Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή διοργάνωσαν σήμερα οι σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με αίτημα να μην υπαχθεί το Αστεροσκοπείο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά να παραμείνει στον ερευνητικό ιστό της χώρας.

Όπως λέει στη «Ναυτεμπορική» ο Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητές και εργαζόμενοι διαφωνούν με την απόσπαση του Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας(ΓΓΕΚ) και Καινοτομίας και την υπαγωγή του, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Κύρια αποστολή του Αστεροσκοπείου είναι η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και μόνο το 15% των επιστημονικών θεματικών μπορούν να αξιοποιηθούν από την Πολιτική Προστασία. Η έρευνα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, δεν εξαντλείται μόνο στην μετεωρολογία-κλίμα και καιρό, αλλά υπάρχουν αστροφυσικοί και αστρονόμοι στο ερευνητικό του δυναμικό, τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και ύπαρξη των δικών τους ερευνητικών προγραμμάτων».

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το Αστεροσκοπείο -τονίζει ο κ .Λαγουβάρδος- για την εφαρμογή υψηλής ποιότητας έρευνας έχει ανάγκη το ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τις συνέργειες με τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και την εποπτεία της ΓΓΕΚ που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον συντονισμό της έρευνας στην Ελλάδα, που δεν διαθέτει η Πολιτική Προστασία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου, «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ούτως ή άλλως μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία των ερευνών του για έκτακτες καταστάσεις και με ένα μνημόνιο συνεργασίας θα μπορούσε να αποκτήσει κι ακόμη στενότερο χαρακτήρα».

Ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει ότι «η επιστημονική κλιματική έρευνα δεν περιορίζεται στην πρόγνωση του καιρού, λειτουργία που έχει στενότατη συνάφεια πρωτίστως με την πολιτική προστασία, αλλά αφορά στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και την κοινωνική ζωή της χώρας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για απομάκρυνση του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε στενή συνέργεια και διασύνδεση με τους άλλους φορείς έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας, είναι στρατηγικό λάθος που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Η κλιματική έρευνα που μέχρι σήμερα διενεργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δίνει με ακλόνητη επιστημονική επάρκεια την  πορείας της κλιματικής αλλαγής, ενώ εστιάζει και ειδικότερα στην επίδραση σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ερευνητές και το προσωπικού του Αστεροσκοπείου πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.