Skip to main content

Αντ. Παπαδεράκης στη «Ν»: Η Κρήτη δείχνει το δρόμο της καινοτομίας

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας - Εμπορίου - Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης μιλάει στη «Ν»

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούβες, Ηρακλείου)  θα στραφούν τα «φώτα» από τις 24 -26 Νοεμβρίου, εκεί, όπου θα φιλοξενηθεί το τριήμερο καινοτομίας με τίτλο «InnoDays 2023: Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής».

Το φετινό  «InnoDays 2023» είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται και, όπως αναφέρει στη «Ν», ο Αντώνης Παπαδεράκης, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου – Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της περιφέρειας Κρήτης «το τριήμερο Καινοτομίας «InnoDays – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής» συνιστά το μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας, σημείο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συγκροτούν το οικοσύστημα καινοτομίας του νησιού».

Ο ίδιος μας μιλά για το στόχο του τριημέρου, το πρόγραμμα και τις συμμετοχές, ενώ προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης, ο οποίος θα φέρνει σε συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός την ακαδημαϊκή αριστεία με την δημιουργία δικτύων Ερευνητικών υποδομών, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία μέσω υποδομών θερμοκοιτίδων και δομών υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

  • Κύριε Παπαδεράκη, φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται το τριήμερο καινοτομίας –  InnoDays 2023. Πείτε μας, πού και πότε γίνεται;

«Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω της ειδικής υπηρεσίας που έχει δημιουργήσει, το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. διοργανώνει για δεύτερο συναπτό έτος το τριήμερο καινοτομίας με τον χαρακτηριστικό τίτλο “InnoDays 2023”: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής», που θα πραγματοποιηθεί στις 24 – 26 Νοεμβρίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούβες, Ηρακλείου). Φορέας υλοποίησης του τριημέρου είναι η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης (ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ), εταιρία της Περιφέρειας Κρήτης».

  • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στα InnoDays;

«Στα InnoDays συμμετάσχουν ως εκθέτες επιχειρήσεις, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, συνεργατικά παραγωγικά σχήματα (clusters), κόμβοι καινοτομίας αλλά και οποιοσδήποτε άλλος φορέας καινοτομίας δύναται να συμβάλει στην περαιτέρω ωρίμανση και εμβάθυνση εκείνων των ερευνητικών και παραγωγικών σχέσεων που θέτουν στο επίκεντρο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Για εμάς , στη Περιφέρεια Κρήτης ,έχει ιδιαίτερη σημασία και η προσέλευση και ενεργητική παρουσία των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων όπου την περυσινή χρονιά ήταν εντυπωσιακή».

  • Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης;

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει πια «θεσμοθετήσει» το Τριήμερο Καινοτομίας «InnoDays – Η Κρήτης της Γνώσης και της Παραγωγής» που συνιστά το μεγαλύτερο γεγονός καινοτομίας, σημείο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συγκροτούν το οικοσύστημα καινοτομίας του νησιού. Ο στόχος των “InnoDays” είναι πολλαπλός. Πρωτίστως είναι η περαιτέρω ωρίμανση και η εμβάθυνση των δεσμών και των κοινών δράσεων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, ώστε να προκύψει το κατάλληλο γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια καινοτόμων λύσεων και προτάσεων ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να καταστεί παραγωγικός κόμβος διαφοροποιημένων προϊόντων /υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι όμως και η διάχυση καλών πρακτικών από πρωτοπόρες καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλο το παραγωγικό σύστημα και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και η ενεργοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων στην αναζήτηση νέων ιδεών και πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία Αυτό που αναφέρεται ως κοινωνική καινοτομία η οποία ενσωματώνει στον όρο καινοτομία και την δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής αξίας πέραν της οικονομικής. Οι παραπάνω στόχοι αποτελούν μόνιμη και σταθερή μέριμνα της Περιφέρειας και υποστηρίζονται σταθερά όλο το χρόνο μέσα από τις δράσεις του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Τα InnoDays αποτελούν κορυφαία δράση και συμπύκνωση όλων των προσπαθειών που επιχειρούνται στη βάση αυτού του γενικότερου πλαισίου».

  • Πώς «διαρθρώνεται» το πρόγραμμα του τριημέρου;

«Μεταξύ άλλων το φετινό τριήμερο Καινοτομίας InnoDays 2023 θα περιλαμβάνει:

  • Εκθεσιακό σκέλος με 130+ περίπτερα επιχειρήσεων, φορέων ,δικτύων καινοτομίας και γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας των Ακαδημαϊκών & Ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης.
  • Συνεδριακό σκέλος με:
  1. Τρία Panels συζητήσεων τους τομείς της Βιώσιμης Αγροδιατροφής , της Υγείας – Ευεξίας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
  2. 50 και πλέον Παρουσιάσεις καινοτομιών από επιχειρήσεις και συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (clusters).
  3. Pitching Session με παρουσιάσεις καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε υποψήφιους υποστηρικτές – επενδυτές.
  4. Μαραθώνιο Καινοτομίας (Hackathon).
  5. Τέσσερα Βραβεία Καινοτομίας σε Κρητικές Επιχειρήσεις σε τομείς καινοτομίας προϊόντος/υπηρεσίας, καινοτομίας διαδικασίας ,καινοτομίας συμβολής στη βιώσιμη ανάπτυξη και νέας καινοτόμου επιχείρησης.
  6. Συναντήσεις Β2Β ή Β2G μεταξύ επιχειρήσεων, εργαστηρίων και δημόσιων/ιδιωτικών φορέων στήριξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας».
  • Πόσες συμμετοχές έχετε έως τώρα;

«Από τις μέχρι τώρα προετοιμασίες που είναι τελικό στάδιο αναμένουμε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία των φετινών InnoDays. Αυτό προδιαγράφει η συμμετοχή περισσοτέρων από 160 επιχειρήσεων, εργαστηρίων, κόμβων καινοτομίας και συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας, οι 40 και πλέον παρουσιάσεις καλών πρακτικών από επιχειρήσεις και συμπράξεις, οι 21 ομιλητές στα τρία στρογγυλά τραπέζια που θα διοργανωθούν και η υποβολή άνω των 25 επιχειρήσεων πρότασης για τα βραβεία καινοτομίας.

  • Έναν χρόνο μετά, ποιο είναι το «αποτύπωμα» της περυσινής εκδήλωσης;

«Η τεράστια επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης κατέστησε σαφές ότι τα InnoDays δύναται να αποτελέσουν το κεντρικό σημείο συνάντησης όλων των ενδιαφερόμενων μερών που συγκροτούν το οικοσύστημα καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, καθιστώντας τα ως εκ τούτου ένα περιφερειακό «θεσμό», με ευρύτερη εμβέλεια και απήχηση. Ένα χρόνο μετά την πρώτη διοργάνωση των InnoDays έχουν πια τεθεί οι βάσεις, οι θεμελιώδεις συντεταγμένες για τη νοηματοδότηση ενός αποτελεσματικού πλαισίου συνεργειών μεταξύ των επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού κόσμου του νησιού για την ανάπτυξη πρωτότυπων προϊόντων ή υπηρεσιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας».

  • Τί είναι αυτό που θα προσέδιδε στην περιφέρεια Κρήτης μία μεγαλύτερη δυναμική ως προς την καινοτομία και λείπει αυτή τη στιγμή;

«Η εμπέδωση και η ανάπτυξη εκείνων των παραγωγικών σχέσεων έρευνας και καινοτομίας που θα καταστήσουν την Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπόρα στον ανασχηματισμό του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, ισότιμη εταίρο στον διεθνή ανταγωνισμό με όρους ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, προϋποθέτει τη θεσμοθέτηση και λειτουργία μιας υπερκείμενης οργανωτικής δομής δικτύου του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Κρήτης. Προτάσσεται συνεπώς η ανάγκη δημιουργίας του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης, ο οποίος θα φέρνει σε συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός την ακαδημαϊκή αριστεία με την δημιουργία δικτύων Ερευνητικών υποδομών, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία μέσω υποδομών θερμοκοιτίδων και δομών υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ο Κόμβος θα είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των περιφερειακών πλεονεκτημάτων στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Η πρόταση στηρίζεται σε ένα πλαίσιο που επεξεργάστηκαν τα 4 Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ), και η Περιφέρεια Κρήτης και βρήκε θετική ανταπόκριση από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο. Ακολούθησε μια διαδικασία αρχικής εξειδίκευσης μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας με τα Ιδρύματα και προσδιορισμού της απαιτούμενης χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Η πρόταση που κατετέθη πρόσφατα στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μάξιμο Σενετάκη και στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή οι οποίοι την υιοθέτησαν και δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη κάθε προσπάθειας για την υλοποίησή της. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα ως προς αυτό».