Skip to main content

Λάρισα: Αγανάκτηση των πλημμυροπαθών Γιάννουλης και νέο συλλαλητήριο

Λάρισα. Πλημμυρισμένη η συνοικία Γιαννούλη. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 ( ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Καταγγέλλουν τις αρχές για αδιαφορία

«Αγανακτισμένη» η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση, την διοίκηση του ΟΑΕΔ, τη δημοτική αρχή Λάρισας και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, γιατί «45 ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα, δεν έχουν επιλύσει ακόμα τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς κατοίκους».

Σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων) τονίζει τα εξής:

Η κυβέρνηση δεν έδωσε ακόμα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους περίπου 930 πληγέντες των δυο οικισμών (παλιών και νέων) Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, ούτε ανακοίνωσε πότε θα δώσει.

Δεν έχει ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας για 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη. Το ίδιο και για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπογείων και κοινόχρηστων χώρων των οικοδομών. Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Ούτε βέβαια έδωσε το ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, όπως διεκδικούμε.

Ο υφυπουργός κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας κ. Τριαντόπουλος, δεν όρισε ακόμα τη συνάντηση που ζητήσαμε ως Επιτροπή, μέσω του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ. Τζανακούλη, ενώ συναντιέται με μεμονωμένους, που εμφανίζονται ξεδιάντροπα ως μέλη της επιτροπής, χωρίς να είναι.

Το Δ.Σ του ΟΑΕΔ δεν έχει υλοποιήσει κανένα αίτημά μας, που επιδόσαμε γραπτώς, μέσω της περιφερειακής διευθύντριας Θεσσαλίας, εδώ και ένα μήνα περίπου, όπως: Να επιβαρυνθεί το κόστος καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων (είσοδοι, σκάλες, λεβητοστάσια), την επισκευή ανασασέρ. Ούτε την αναστολή της εξόφλησης των διαμερισμάτων, για 1 χρόνο, δίχως προσαύξηση και χωρίς να χαθεί η πενταετία.

Δεν έχουν προχωρήσει ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΟΑΕΔ, στην πραγματοποίηση ελέγχων για να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια των οικοδομών στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (παλιές και νέες).

Η δημοτική αρχή Λάρισας, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και η κυβέρνηση, δεν έλυσαν ακόμα το πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα σπίτια είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πληγέντες, όπως ζητάμε. Μάλιστα απο την υπηρεσία της κοινωνικής μέριμνας του Δήμου, ασκούνται πιέσεις σε φιλοξενούμενους σε ξενοδοχεία, να τα εγκαταλείψουν, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν συνέδραμε στους κατοίκους για την απομάκρυνση των οικοσκευών απο τα σπίτια τους, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αποκομιδή απο ορισμένες οικοδομές, δεν έχει πλύνει ακόμα τους δρόμους, ούτε προχώρησε σε αποκατάσταση των εξωτερικών χώρων πρασίνου των κατοικιών. Δεν καθάρισε ακόμα τα φρεάτια των ομβρίων, ούτε αποκατέστησε τη λειτουργία των θυροφραγμάτων των αγωγών των ομβρίων.

Ενώ όλοι τους μιλούν για υγειονομική βόμβα, κανένας ψεκασμός, καμία απολύμανση δεν έγινε απο δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Οι εμβολιασμοί για τέτανο και τα τέστ για αντισώματα για ηπατίτιδα Α, δεν προχώρησαν με οργανωμένο τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεμβολίαστο μεγάλο τμήμα των κατοίκων.

Δεν έχει επαναλειτουργήσει ακόμα η ΤΟ.Μ.Υ στις νέες Εργατικές Κατοικίες, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου, του παιδικού σταθμού, της εκκλησίας και των καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες.

Τέλος καμία παρέμβαση δεν έγινε μετά την πλημμύρα, για την ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη του Πηνειού στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, πέραν της προσωρινής αποκατάστασης του σπασμένου αναχώματος.

Η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, καλεί όλους τους κατοίκους στο συλλαλητήριο, που συνδιοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και όλες οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών του Δήμου Λάρισας, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, για να διαδηλώσουμε την απαίτησή μας κυβέρνηση, δήμος, περιφέρεια να δώσουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα μας».

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας για τις οικοσκευές