Skip to main content

ΕΛΚΕΘΕ: Δειγματοληψίες νερού και ιζημάτων στον θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου

ΕΛΚΕΘΕ

Τα δείγματα θα αναλυθούν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα

Δειγματοληψίες νερού και ιζημάτων έγιναν από 4 έως 8 Οκτωβρίου στον θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου, τις ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας, τις εκβολές του ποταμού Πηνειού και τον νότιο Θερμαϊκό κόλπο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Πραγματοποιήθηκαν με το Ωκεανογραφικό Σκάφος «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

ΕΛΚΕΘΕ

Κατά τη διάρκειά τους ελήφθησαν δείγματα νερού και ιζήματος σε πλέγμα 25 σταθμών με έμφαση στην παράκτια ζώνη που έχει πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Κατά τη διάρκεια του πλου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων (διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία, πυκνότητα, ένταση και κατεύθυνση ρευμάτων, pH, BOD5), ενώ στα δείγματα που έχουν συλλεχθεί θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις χημικών και βιολογικών παραμέτρων (προσδιορισμός φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, υδρογονανθράκων, αναδυόμενων οργανικών ενώσεων, βαρέων μετάλλων, θρεπτικών αλάτων, οργανικού άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου, χρωμοφόρου διαλυτής οργανικής ύλης, αιωρούμενης ύλης, πλαστικών – μικροπλαστικών, μικροβιολογικών, μελέτη της βιομάζας και των ειδών φυτοπλαγκτού, βενθικών κοινωνιών κ.α.) προκειμένου να αποτυπωθεί η ποιότητα των υδάτων και ιζημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Τα δείγματα θα αναλυθούν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

Η δειγματοληψία-αυτοψία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας υδάτων ποταμών, παρακτίων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας, σε εφαρμογή του ά

ρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΣΠΑ 2014-2020 (https://www.ymeperaa.gr/).

Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.