Skip to main content

Μιανμάρ: Επίθεση του στρατού σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων- Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Φωτογραφία αρχείου

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος τον Φεβρουάριο του 2021 μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό με πραξικόπημα που πυροδότησε μια ευρεία εξέγερση ενάντια στην κυριαρχία του.

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε επιδρομή του στρατού σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στη βόρεια Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο καταυλισμός, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Λάιζα στην πολιτεία Κατσίν, χτυπήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο καταυλισμός απέχει λίγα χιλιόμετρα από το στρατόπεδο ανταρτών του Στρατού Ανεξαρτησίας της Κατσίν (ΣΑΚ), αυτονομιστικής οργάνωσης που είναι σε πόλεμο με τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Khit Thit. Το Kachin News Group ανέφερε ότι πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ένα μωρό τριών μηνών είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με το Myitkyina News Journal.

Γράφοντας στο X (πρώην Twitter), ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG), Αούνγκ Μίο Μιν, καταδίκασε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου». Είπε ότι περίπου 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η NUG ιδρύθηκε από δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς που απομακρύνθηκαν από το αξίωμα μετά το πραξικόπημα του στρατού.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος τον Φεβρουάριο του 2021 μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό με πραξικόπημα που πυροδότησε μια ευρεία εξέγερση ενάντια στην κυριαρχία του. Η βία έχει κατακλύσει τεράστιες εκτάσεις της χώρας των 53 εκατομμυρίων ανθρώπων με τον στρατό να κατηγορείται για αδιάκριτη χρήση αεροπορικών επιδρομών, βομβαρδισμούς και εμπρησμούς που αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.