Skip to main content

Λαμία: Στα όριά του ο Σπερχειός-Προετοιμάζεται εκκένωση του χωριού Κόμμα

Φωτογραφία αρχείου – Υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού (EUROKINISSI)

Οι αρμόδιοι ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα του ποταμού.

Με τα μάτια στραμμένα στον Σπερχειό  οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα. Τα νερά του ποταμού, λόγω της ισχυρής καταιγίδας που προκαλεί η κακοκαιρία Elias, βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι αρμόδιοι ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε να δώσουν άμεσα την εντολή εκκένωσης, την στιγμή που θα ξεφύγει η κατάσταση.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, να είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

 Λύθηκε, αλλά…δεν λύθηκε το πρόβλημα -Αποκλεισμένο χωριό

Αποκλεισμένο είναι και το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, υπάρχει  καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με την γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, βρίσκονται στο σημείο όπου υπάρχει η ζημιά, και προσπαθούν να τη αποκαταστήσουν, αν και είχε δοθεί προ ημερών πρόσβαση στο χωριό μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ καιρό καθώς ξαναπαρουσιάστηκε νέο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη αύριο ανοίγουν όλες οι σχολικές μονάδες της Π.Ε. Τρικάλων, ένα άνοιγμα, σύμφωνα με τον ίδιο που γίνεται μετά από προετοιμασία των σχολείων για να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να τονίσει πως όλα τα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας και Πύλης συνδέονται μεταξύ τους και δεν υφίσταται πρόβλημα αποκλεισμού των χωριών αυτών εκτός από το παραπάνω.