Skip to main content

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής του ΕΟΔΥ

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (Πηγή φωτ. ONLARISSA)

Συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγεία στη Θεσσαλία - Όλη η πορεία του

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αντικαθιστά τον Θεοκλή Ζαούτη, που απομακρύνθηκε από τον οργανισμό.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Χατζηχριστοδούλου συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας, που έχει στηθεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πλημμύρες. Έχει στενή συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο του στον τομέα Υγιεινής και Επιδημιολογίας για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Σπουδές και ακαδημαϊκή πορεία

Έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το πανεπιστήμιο Αθηνών το 1987 με ειδικότητα την Παιδιατρική το 1993 και από το 1996 – 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 έγινε αναπληρωτής  καθηγητής και το 2013 καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ερευνητικό του έργο εκφράζεται με πάνω από 220 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, με ανακοινώσεις σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή και με τη συγγραφή άρθρων σε βιβλία ή εγχειρίδια.

Οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο οποίο από το 2013 έχει δημιουργήσει και Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας το οποίο σήμερα συνεργάζεται με το Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για θέματα του Διεθνή Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ).

Από το 2006 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου και από 2008 επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας.

Επίσης, είναι διευθυντής και πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή».

Την περίοδο 2011-2013 διετέλεσε εκλεγμένος διευθυντής του Κλινικοεργαστηριακού Τομέα.

Τα έτη 2017-2020 εκλεγμένος αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Παρέμβασης από το 1997 – 2000 και σύμβουλος σε θέματα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2011 – 2015.

Την περίοδο 2001-2004 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος υγειονομικής επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Σωματείου για την υγεία και την υγιεινή στις θαλάσσιες μεταφορές.

Η συμμετοχή στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19.

Τέλος, έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε συναντήσεις του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή (DG SANCO) για θέματα ΔΥΚ και πρόληψης νοσημάτων που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές και το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον συμπεριέλαβε στην ομάδα των ειδικών σε θέματα Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.