Skip to main content

Κακοκαιρία – Λάρισα: Αγωνία των κατοίκων για τον Πηνειό – Στήνουν αναχώματα

(EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Τσουβάλια με άμμο και χαλίκια για να συγκρατηθούν τα νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

Επικίνδυνα ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ποταμού, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel, και αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα 6 μέτρα. Το 112, έστειλε μήνυμα για πλημμυρικά φαινόμενα
στην περιοχή της Φαρκαδόνας της Λάρισας, ενώ και  ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού και στις δύο πλευρές του ποταμού, να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

“Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές”.

Ποτάμια…

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκων για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

EUROKINISSI

Δραματικές είναι οι στιγμές και στα Τρίκαλα , όπου η περιοχή Μπάρα  , μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα.