Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: «Απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος» – Σωσίβιες λέμβοι στον Παλαμά Καρδίτσας

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel ανέρχονται σε 3, ενώ 2 είναι οι αγνοούμενοι

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ μεγάλη επιχείρηση όλων των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας σε διάφορες περιοχές της χώρες, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, γίνεται ιεράρχηση των επιχειρήσεων, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας. Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, οι νεκροί της κακοκαιρίας Daniel ανέρχονται σε 3, ενώ 2 είναι οι αγνοούμενοι – στην Αργαλαστή Πηλίου και στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι, πέρα από τη Μαγνησία, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα υπάρχει επανάληψη φαινομένων, το επίκεντρο των επιχειρήσεων βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στο πεδίο βρίσκονται έξι μονάδες ΕΜΑΚ με σωσίβιες λέμβους, προσεγγίζοντας χωριά πέριξ του Παλαμά, στα οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα λόγω του ύψους των υδάτων.

Ανάφερε ότι κατά προτεραιότητα οι επιχειρήσεις αφορούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, μεγαλύτερης ηλικίας, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής απηύθυνε έκκληση «όσοι δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο να δώσουν προτεραιότητα σε ανθρώπους που κινδυνεύουν» και ζήτησε υπομονή.

Είπε ότι η Πυροσβεστική έχει καταγράψει περισσότερα από 5.000 συμβάντα σε 36 ώρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Σημείωσε επιπλέον ότι υπήρξε σκέψη για συνδρομή από ελικόπτερο, ωστόσο δεν δίνεται άδεια από την αρμόδια αρχή, λόγω των καιρικών φαινομένων και της κεραυνικής δραστηριότητας.

Πυροσβεστική: 4.870 κλήσεις – 820 διασώσεις

Σε ενημέρωση του, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι από την Τρίτη το Σώμα έχει δεχθεί 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Όπως τόνισε, δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν πλημμυρισμένες περιοχές. Υπογράμμισε ότι υπάρχει δυσκολία στις επιχειρήσεις, με τη στάθμη των νερών να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 2 μέτρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 820 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, άντληση πραγματοποιείται μόνο όπου είναι εφικτό. Μέχρι στιγμής, έχουν αντληθεί ύδατα σε περισσότερες από 1.600 περιπτώσεις.

Σχετικά με τις λέμβους που έχουν διατεθεί, οι επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή, γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές, τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναέριων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα 112 σε 4 περιοχές των Τρικάλων – «Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια»

Κ. Μητσοτάκης: Αναβάλλεται η επίσκεψή του στη ΔΕΘ