Skip to main content

Σάμος: Εκτός ελέγχου και πάλι οι μεταναστευτικές ροές – Πάνω από 2.000 τώρα στο νησί

Λ.Σ. ΕΛΛ.ΑΚΤ.

Μόνο την 1η Σεπτεμβρίου 2023 αποβιβάστηκαν 202 υπήκοοι τρίτων χωρών, που προωθήθηκαν στην τοπική δομή.

Σχεδόν καθημερινές ήταν το φετινό καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, οι αφίξεις λέμβων με μετανάστες στη Σάμο, όπου πλέον οι διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, στη Ζερβού Μυτιληνιών, ξεπερνούν τους 2.000, την ώρα που πέρυσι ήταν μόλις 600.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα, με την τελευταία επίσημη δημοσιοποιημένη καταμέτρηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο νησί στις 3 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 2.018. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την 1η Σεπτεμβρίου 2023 αποβιβάστηκαν 202 υπήκοοι τρίτων χωρών, που προωθήθηκαν στην τοπική δομή.

Έγγραφη αναφορά ανάδειξης του μεταναστευτικού-προσφυγικού θέματος στους συναρμόδιους uπουργούς με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό απέστειλε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Όπως τόνισε, «η ανησυχία μας πλέον εδραιώνεται λόγω των καθημερινών πολυπληθών ροών στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες δοκιμάζουν πλέον στο όριο τις δομές πρώτης υποδοχής.

Ζητάμε την άμεση και σε μεγάλη κλίμακα αποσυμφόρηση της ΚΕΔ Σάμου και την ενίσχυση σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους των υποστελεχωμένων υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων, διάσωσης, ασφάλειας και υγειονομικής αρωγής.

Εάν δεν ανακοπούν οι ροές στην Τουρκία, θα θρηνήσουμε νέα θύματα στον βωμό των γεωπολιτικών και δουλεμπορικών συμφερόντων.

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης της σημερινής ομαλότητας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και με γνώμονα τη διαφύλαξη της ζωής και του μέλλοντος των νησιών μας.

Η σιωπή και η απραξία δεν είναι επιλογή μας. Η συνεργασία, η συλλογικότητα και η δράση είναι.

Η παρέμβασή μας θα συνεχιστεί με ανάδειξη του θέματος στα ευρωπαϊκά όργανα» ανέφερε ο κ. Στάντζος.