Skip to main content

Β. Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: Ακραίο φυσικό φαινόμενο, απαιτείται προσοχή από όλους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

«Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα» ανέφερε ο υπουργός

Στη μεγάλη ένταση και διάρκεια που αναμένεται να έχουν οι βροχές και οι καταιγίδες που φέρνει η κακοκαιρία Daniel, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του έπειτα από έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής τη Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα» σημείωσε ο υπουργός.

Προειδοποίησε, δε, ότι «θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα».

Κακοκαιρία Daniel: Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – Επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους δήμους και τις περιφέρειες να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά στον Έβρο, είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου στη Ροδίτσα Λαμίας

Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στη Ροδίτσα Λαμίας.

Ο οδηγός του σκαρφάλωσε στην οροφή και οι πυροσβέστες, όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

Κακοκαιρία Daniel: Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου στη Ροδίτσα Λαμίας – Στην οροφή ανέβηκε ο οδηγός

Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί

Ισχυρό μπουρίνι έπληξε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας την Κέρκυρα.

Προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Κέρκυρα: Ανεμοστρόβιλος και κεραυνοί στο πρώτο φθινοπωρινό μπουρίνι – Προβλήματα σε πτήσεις & ηλεκτροδότηση

Ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής – Επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ

Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, καθώς και ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο προειδοποιεί η ΕΜΥ με επικαιροποιημένο δελτίο που εξέδωσε για την κακοκαιρία Daniel.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει «βουτιά» ενώ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Αναλυτικά, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής)
  • στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου), τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως στη δυτική και τη βόρεια).

Αύριο Τρίτη 5/9, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
  • στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
  • κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
  • από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.
  • Επισημαίνεται ότι το βράδυ της ίδιας μέρας τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ

Παράλληλα, ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Meteo: Επεισόδιο Βροχόπτωσης Κατηγορίας 5

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις παραπάνω περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). 

Στον χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.