Skip to main content

Φωτιά στον Έβρο: Δημιουργούνται νέες αντιπυρικές ζώνες – Πού εστιάζουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Intime News/ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Στην περιοχή επιχειρούν αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις

Συνεχίζονται για 11η ημέρα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα δύο εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, με τους ανέμους να χαρακτηρίζονται ήπιοι.

Ειδικότερα σήμερα επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τη δασάρχη Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, η οποία μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από χθες, Δευτέρα, η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς, αλλά και για την προστασία των αναδασώσεων Πεύκης που υπάρχουν στην περιοχή.

Φωτιά στον Έβρο: Πάνω από 808.000 στρέμματα η καμένη έκταση

Τα 808.000 στρέμματα ξεπερνούσε έως χθες, Δευτέρα, το μεσημέρι, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των φωτιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, βάσει ανάλυσης του Meteo επί των νεότερων δορυφορικών δεδομένων που έγιναν σήμερα διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας

Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών. Το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ρόδο, η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Χθες κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου άρχισε η καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων. Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος τμ. Δασολογίας ΑΠΘ: «Το δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί»

Φωτιές: Η απάντηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις αμφισβητήσεις για τα στοιχεία των καμένων εκτάσεων