Skip to main content

Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι το φαινόμενο της καμινάδας – «Συνθήκες που προσομοιάζουν με τζάκι»

REUTERS/Nicolas Economou

«Όταν μπαίνει η φωτιά σε μια τέτοια περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί» σημείωσε ο Ευθ. Λέκκας

Στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς στην Πάρνηθα αναφέρθηκε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, στη χαράδρα στην οποία εισήλθε χθες, Τετάρτη, υπήρχε καύσιμη ύλη, ενώ αναπτύχθηκαν συνθήκες που ευνοούσαν την εξάπλωσή της, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Η μορφολογία αυτή, με τη φωτιά να μαίνεται σε χαράδρα, κατέστησε δύσκολη και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

«Έχουμε μια μορφολογία η οποία αντιστοιχεί σε μία χαράδρωση μεγάλη που αρχίζει από τη βάση του βουνού και φτάνει έως την κορυφή, έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην Πάρνηθα. Εκεί μέσα σε αυτές τις χαράδρες, όταν αρχίσει η φωτιά, τότε μεταδίδεται σαν το τζάκι στο σπίτι, το οποίο έχει την καμινάδα που διευκολύνει την καύση. Αυτή η χαράδρωση διευκολύνει και την έναρξη της πυρκαγιάς, αλλά στη συνέχεια -επειδή αναπτύσσονται ιδιαίτερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες μέσα στη χαράδρα- ουσιαστικά προσομοιάζει με έναν σωλήνα τζακιού που ρουφάει προς τα πάνω τη φωτιά. Οπότε έχουμε το «φαινόμενο της καμινάδας». Διευκολύνει τη φωτιά να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Είπε επιπλέον ότι ένα αεροπλάνο δεν μπορεί να σε χαράδρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος, ενώ το έδαφος δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμο ούτε από επίγεια μέσα. «Όταν μπαίνει η φωτιά σε μια τέτοια περιοχή που μοιάζει με καμινάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί» σημείωσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για αιφνίδιες «εκρήξεις» φωτιάς τη νύχτα μέσα στη χαράδρα, όπου είχαν διεισδύσει οι φλόγες. Όπως εξήγησε πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία είναι γνωστή ως «φαινόμενο της καμινάδας».

Φωτιές – Live: Αναζητούνται ύποπτοι και ευθύνες – Όλες οι εξελίξεις σε Πάρνηθα, Έβρο, Βοιωτία και άλλα μέτωπα