Skip to main content

Ανατολική Αττική: Έλεγχοι στις παραλίες- Το 83% είχε ξαπλώστρες σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Από 86 τ.μ. έως και 800 τ.μ. ανά περίπτωση.

Το 83% των περιπτώσεων που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες αρχές την περασμένη Κυριακή στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής, αν και είχε συνάψει συμφωνητικά παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας, είχε αναπτύξει ομπρελοξαπλώστρες επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την Κυριακή, 13-8-2023, κλιμάκια ελέγχου που συγκροτήθηκαν από την Αναπληρώτρια Διοικητή της, διενήργησαν επιτόπιους ελέγχους σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής με αντικείμενο την εξέταση της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας αναφορικά με:

  • την παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού και τη διασφάλιση της κοινοχρησίας του αιγιαλού-παραλίας, και
  • της συμμόρφωσης με τις εν γένει συναφείς υποχρεώσεις και περιορισμούς.

Όπως σημειώνεται, όλες οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, είχαν συνάψει συμφωνητικά παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας με τις αρμόδιες Αρχές, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Ποσοστό 83%, είχε αναπτύξει ομπρελοξαπλώστρες επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας από 86 τ.μ. έως και 800 τ.μ. ανά περίπτωση.
  • Ποσοστό 50%, καταλάμβανε χώρο πολλαπλάσιο του παραχωρηθέντος για τη λειτουργία τροχήλατης ή ρυμουλκούμενης καντίνας.
  • Ποσοστό 83%, δεν τηρούσε το οριζόμενο ποσοστό κάλυψης του παραχωρούμενου αιγιαλού, το οποίο ανέρχεται στο 60% και για τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Νatura στο 30% του παραχωρούμενου χώρου.
  • Ποσοστό 67%, δεν είχε αναρτημένη πινακίδα με το σχέδιο και φωτογραφία του παραχωρούμενου  χώρου, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή τυχόν παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.
  • Για μια περίπτωση εγείρεται ζήτημα ως προς την πλήρωση της προϋπόθεσης για ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό 50% του συνολικού.

Παράλληλα, κατά τους ελέγχους, εντοπίσθηκαν, παραβάσεις φορολογικές, σε ποσοστό 17% των ελεγχθέντων, και ασφαλιστικές, σε ποσοστό 67% των ελεγχθέντων.

Για τις όλες τις διαπιστώσεις/παραβάσεις θα ακολουθήσουν οι νόμιμες διαδικασίες επιβολής των οριζομένων κυρώσεων και λήψης των προβλεπομένων διοικητικών μέτρων.

Διαβάστε ακόμα:

Τήνος: Από «κόσκινο» οι παραλίες – Είχαν καταλάβει παράνομα 3.000 τ.μ. αιγιαλού