Skip to main content

Ρόδος: Έρευνες για τυχόν αγνοουμένους ανοιχτά των Στεγνών

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μετανάστης ενημέρωσε σχετικά τις αρχές

Έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ατόμων βρίσκονται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή των Στεγνών στη Ρόδο, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης.

Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν μετανάστης ενημέρωσε σχετικά τις αρχές.

Στις έρευνες συμμετέχουν ένα πλοίο του Λιμενικού Σώματος, τέσσερα ιδιωτικά παραπλέοντα σκάφη και ένα ελικόπτερο της Frontex.

Μεταναστευτικό: Ιστιοφόρο με δεκάδες επιβαίνοντες εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου

Εντοπισμός 22 ατόμων και σύλληψη 9 διακινητών

Χθες, Πέμπτη, η Λιμενική Αρχή Ρόδου ενημερώθηκε για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους στην θαλάσσια περιοχή της Λίνδου, το οποίο κατευθύνονταν προς την περιοχή των Στεγνών.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε ιστιοφόρο σκάφος, με 22 μετανάστες (9 άνδρες, 6 γυναίκες και 7 ανήλικοι) το οποίο κατευθυνόταν προς τις ακτές της. Ρόδου.

Κατόπιν ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι στο σύνολο τους οι επιβαίνοντες στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ σύφωνα με το Λιμενικό, στην κατοχή των εννέα βρέθηκαν συνολικά 19 πλαστές ταυτότητες διάφορων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το ιστιοφόρο οδηγήθηκε στο λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου συνοδεία του Ναυαγοσωστικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου και συνελήφθησαν οι εννέα άνδρες, ως διακινητές.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), κατασχέθηκαν το ιστιοφόρο σκάφος και τα πλαστά έγγραφα.

Ρίψη προειδοποιητικών βολών

Την Τετάρτη, στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε μετανάστες και το οποίο κινείτο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Στεγνών στη Ρόδο.
Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να ακινητοποιήσει το ταχύπλοο, με αρνητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ακολούθησε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή θαλάσσιο τομέα και εν συνεχεία το εν λόγω ταχύπλοο σκάφος προσάραξε σε βραχώδη περιοχή, όπου αποβιβάστηκαν οι επιβαίνοντές του.

Ακολούθως στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., εντόπισαν οκτώ μετανάστες εντός του οικισμού Στεγνών Αρχάγγελου, ενώ εντοπίστηκε επίσης ένα Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό έναν 46χρονο αλλοδαπό, να μεταφέρει εντός του οχήματος έξι ακόμα μετανάστες.

Ένας 25χρονος εκ των ανωτέρω συνελήφθη ως διακινητής (χειριστής του σκάφους), ενώ συνελήφθη και ο 46χρονος οδηγός.

Συνολικά εντοπίστηκαν 13 μετανάστες (4 άνδρες, 5 γυναίκες, 2 κορίτσια και 2 αγόρια) ενώ κατασχέθηκαν τόσο το σκάφος, όσο και το όχημα.