Skip to main content

Μαγνησία: Καθαρός ο αέρας λέει η Περιφέρεια, παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις

SOOC

Θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες, καθώς είχε επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά και τις εκρήξεις. Αίρονται οι συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες.

Δεν παρατηρείται «καμία επιβάρυνση» τις τελευταίες ημέρες στα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού μέτρησης και παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκεται εγκατεστημένος στο πρώτο δημοτικό σχολείο Βόλου, όπως ενημερώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Παράλληλα ξεκίνησαν χθες Τρίτη 1-8-2023 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω διαπιστευμένου εργαστηρίου, δειγματοληψίες αέρος, εδάφους και επιφανειακών υδάτων, στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, αλλά και σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων πέριξ αυτών.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στον αέρα δεν προκύπτει εκπομπή σωματιδίων και ρύπων από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Επομένως αίρονται οι συστάσεις που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 29-07-2023 στον γενικό πληθυσμό, στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα με άσθμα.

Σημειώνεται δε ότι από την Πέμπτη 3-8-2023, ξεκινούν οι δειγματοληψίες εδάφους και αέρος στην Αγχίαλο και στις ευρύτερες περιοχές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα δημοσιοποιεί σταδιακά με δελτία τύπου τα αποτελέσματα των αναλύσεων, όταν αυτές θα ανακοινώνονται από το διαπιστευμένο εργαστήριο.

Εκκλήσεις να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη

Το καμπανάκι του κινδύνου για καρκινογόνες ουσίες στις καμένες περιοχές, οι οποίες  θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή, χτυπά ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών Δημήτρης Κουρέτας, την «επόμενη μέρα» των πυρκαγιών.

Ο κ. Κουρέτας, που είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οφείλει να απαντήσει “πώς”, “πότε” και με “ποιον” τρόπο θα προχωρήσει στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το έδαφος της καμένης γης.

“Σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουν,  είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις και χαρτογραφηση στο Πεδίο σε διάφορα σημεία , ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης» σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Μαγνησία: “Καμπανάκι” για καρκινογόνες ουσίες στα καμένα