Skip to main content

Πυρκαγιές: Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα – Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική. Φωτ. Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες και δεν εφησυχάζουμε.

Στη Ρόδο και η Δυτική Αττική επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με την εικόνα στα μέτωπα να είναι καλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιού, χθες στη Ρόδο, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, περιορίστηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις, αν και τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν στην προσέγγιση των εστιών λόγω της χαμηλής ορατότητας που δημιούργησαν οι έντονοι καπνοί. Σήμερα, στο νησί η εικόνα είναι καλύτερη και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που έχει εξελιχθεί στη Δυτική Αττική και ξεκίνησε τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, από τα Δερβενοχώρια, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος με το πρώτο φως της ημέρας έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. και προσέθεσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λευκόχωμα Λακωνίας παραμένει σε ύφεση αλλά συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στα αεροσκάφη που επιχειρούν, όπως γνωστοποίησε ο κ. Αρτοποιός, συμπεριλαμβάνονται 4 αεροσκάφη που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από τη Ιταλία και την Γαλλία.

«Επιπρόσθετες δυνάμεις που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχουν φτάσει στη χώρα μας από Ρουμανία με 50 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Αύριο αναμένονται δυνάμεις από Σλοβακία η οποία θα διαθέσει 31 πυροσβέστες με 15 οχήματα και από Πολωνία η οποία θα διαθέσει 149 πυροσβέστες με 49 οχήματα. Επίσης, αναμένονται να καταφθάσουν σήμερα από το Ισραήλ 2 ακόμη αεροσκάφη», υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε ότι για σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα. «Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Δεν εφησυχάζουμε. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.