Skip to main content

Ένταση ξανά στο Παρίσι στην «όγδοη πράξη» των «κίτρινων γιλέκων»

Στους εκρηκτικους ρυθμούς του περασμένου Νοεμβρίου επανήλθε σήμερα το Παρίσι, όπου έπειτα από μία σύντομη «ανάπαυλα» στα τέλη του έτους, τα «κίτρινα γιλέκα» φιλοδοξούν να δώσουν νέα πνοή στο κίνημα. Μία ημέρα μετά την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να σκληρύνει τη στάση του και τη σύλληψη του Ερίκ Ντρουέ, εκ των ηγετών του κινήματος, τα «κίτρινα γιλέκα» συγκρούστηκαν για μία ακόμη φορά με τις δυνάμεις της τάξης στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και διοργάνωσαν πορείες διαμαρτηρίας σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας, στο όνομα της «όγδοης πράξης» των κινητοποιήσεών τους.

50.000 «κίτρινα γιλέκα»

Στην «όγδοη πράξη» των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι στη Γαλλία, αριθμός υψηλότερος των 32.000 που είχαν διαδηλώσει την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος, ωστόσο, επιχείρησε να μειώσει το εύρος των κινητοποιήσεων.

«50.000, αυτό ισοδυναμεί με έναν και πλέον άνθρωπο ανά κοινότητα στη Γαλλία. Αυτή είναι η πραγματικότητα του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα. Επομένως, βλέπουμε καλά ότι αυτό το κίνημα δεν είναι αντιπροσωπευτικό στη Γαλλία» δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, καταδικάζοντας τα επεισόδια που ξέσπασαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων.

Πάνω από 1.000 στελέχη των «κίτρινων γιλέκων» διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, εκστομίζοντας συνθήματα εχθρικά προς τα μέσα ενημέρωσης.

Προερχόμενοι από τα Ηλύσια Πεδία, «ομφαλό» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και όπου είχε αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης και στη σημερινή κινητοποίηση, τα «κίτρινα γιλέκα» αυτά σταμάτησαν μπροστά στην έδρα του AFP, στην πλατεία του Χρηματιστηρίου στο Παρίσι κι επιδόθηκαν σε κάθε είδους αποδοκιμαστικές χειρονομίες και σχετλιασμούς.

Περίπου μισή ώρα μετά τη διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά «κίτρινα γιλέκα» πήραν τον λόγο και άλλοι ανέμιζαν πινακίδες με συνθήματα κατά του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν – όπως το «Μακρόν άφησε τα ψίχουλα στους επαίτες» – οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους προς το Δημαρχείο.

Πολλά επεισόδια σημειώθηκαν κατά την πρώτη κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» για τη νέα χρονιά στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας: το μεσημέρι, στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS. Επίσης αψιμαχίες σημειώθηκαν και στη διάβαση Λεοπόλ-Σεντάρ-Σενγκόρ, που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμικού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους. Στο Παρίσι υπολογίζεται πως περίπου 1.500 διαδηλωτές συμμετείχαν το μεσημέρι στη μία πορεία με επίκεντρο τα Ηλύσια Πεδία και μέχρι το απόγευμα ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 4.000.

Στην πόλη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν 1.000-1.500 «κίτρινα γιλέκα», ένας ανθρωπος δέχθηκε αμυντική σφαίρα στο κεφάλι από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Δύο οδοφράγματα, με κάδους και άλλα υλικά, είχαν στηθεί στην κεντρική αρτηρία της πόλης και ένα από αυτά πυρπολήθηκε.

Στο Μπορντό, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Και σε αυτήν την πόλη οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε όλη την υπόλοιπη Γαλλία, όλες οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα, με εμφανή τη μειωμένη δύναμη των συμμετεχόντων. Στη Νίκαια, μόλις 70 – 80 «κίτρινα γιλέκα» συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ μία πομπή από 30 αυτοκίνητα προσπάθησε να κλείσει τον αυτοκινητόδρομο στα βόρειά της, αλλά αποτράπηκε η κίνησή τους από την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Η κατάσταση ξέφυγε μόνον στο Μποβέ, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «κίτρινα γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσει το αεροδρόμιο.

«Ο λαός στην εξουσία»

Οι διαδηλώσεις, που πήραν μαζικό χαρακτήρα ενόσω ο Μακρόν διήνυε τον 18ο   μήνα της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον έχουν ήδη εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις.  

Στο αποκορύφωμα της έντασης, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, η οποία υπήρξε το σπίρτο που άναψε το φιτίλι των κινητοποιήσεων.  

Τα μέτρα ήταν η πρώτη στροφή 180 μοιρών για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος εκλέχτηκε με τη δέσμευση να σπάσει την παράδοση της γαλλικής πολιτικής και να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία της ευρωζώνης που υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις.

Αποφασισμένος ωστόσο να καταπνίξει το κίνημα και να προχωρήσει στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ο Μακρόν τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι «είναι αδύνατον να δουλεύουμε λιγότερο και να κερδίζουμε περισσότερο, να μειώνουμε τους φόρους και να αυξάνουμε τις δαπάνες».

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει την καθοδική πορεία της δημοτικότητά του, ο Μακρόν αναμένεται να ενημερώσει τους Γάλλους για τα άμεσα σχέδιά του. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο εθνικός διάλογος με τους πολίτες για οικολογικά, φορολογικά και θεσμικά ζητήματα, τα αποτελέσματα των οποίων – υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος – θα τροφοδοτήσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters