Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: Εντολή Ντογιάκου για εποπτεία των ερευνών

REUTERS/Stelios Misinas

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εποπτεύει των ερευνών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύει των ερευνών και των ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται.

Την ίδια ώρα, επί τόπου στην Καλαμάτα, όπου και διενεργούνται οι έρευνες για τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και για τον εντοπισμό των διακινητών, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 78 νεκροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ 104 άτομα έχουν διασωθεί.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ωστόσο ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων με τις μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών για τον αριθμό των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονταν στα αμπάρια του μοιραίου αλιευτικού να συγκλονίζουν.

Δεκάδες στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Σε 34 ανέρχονται οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας από χθες, Τετάρτη, το πρωί, παρουσιάζοντας συμπτώματα εξάντλησης, υποθερμίας και άλλα προβλήματα λόγω της παραμονής τους στη θάλασσα.

Βάσει πληροφοριών της ΕΡΤ, από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 30 παρέμειναν, ενώ τα τέσσερα πήραν εξιτήριο. Πρόκειται για άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών, με την κατάσταση της υγείας τους να είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με χθες.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις συγγενών

Την ίδια ώρα, συγγενείς επιβαινόντων έχουν μεταβεί στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας τους δικούς τους.

Στην Καλαμάτα έφτασαν ένας Σύρος που ζει στη Γερμανία, αναζητώντας τον αδερφό του, αλλά και ένας ακόμα Σύρος που ζει στην Κύπρο, σύμφωνα με το eleftheriaonline.gr.

Στη Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες

H μεταφορά των 104 διασωθέντων από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θα γίνει σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.

Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις αρωγής, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Το χρονικό της τραγωδίας

Ναυάγιο στην Πύλο: Μαρτυρίες για έως και 100 παιδιά στα αμπάρια – Καμία σύλληψη προς το παρόν