Skip to main content

Διεθνής Τύπος για το ναυάγιο στην Πύλο: Από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο

Εκτενή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την τραγωδία στην Πύλο.

Με το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation να ξεχωρίζει, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το πρωτοσέλιδο της Liberation εικονίζει τον υγρό τάφο στον οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, το απέραντο μπλε της θάλασσας. «Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές;  Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, ξένους, μια καλύτερη ζωή, όταν όλοι μας είμαστε προϊόντα προηγούμενων μεταναστεύσεων και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες;», γράφει μεταξύ άλλων σε σημείωμά της.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Le Figaro. «Την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή ότι πνίγηκαν τουλάχιστον 79 μετανάστες, οι οποίοι αρχικά επέβαιναν σε ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος από τη Λιβύη.

Σήμερα Πέμπτη το πρωί, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλοράνς Ριγκάλ, κατήγγειλε «έλλειψη μέσων διάσωσης στη θάλασσα που να είναι αντάξια του ονόματός τους”, μιλώντας στο franceinfo.

«Καταστροφή»

Για «καταστροφή» κάνει λόγο το BBC, αναφερόμενο στην τραγωδία της Πύλου, που «που αφήνει πίσω του 79 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους»: «Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 διασώθηκαν μετά τη βύθιση του αλιευτικού τους σκάφους στα ανοικτά της νότιας Ελλάδας. Όμως, επιζώντες ανέφεραν ότι στο σκάφος μπορεί να είχαν στοιβαχτεί έως και 750 άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές για 100 παιδιά στο αμπάρι. Η Ελλάδα λέει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες μεταναστών που έχει συμβεί ποτέ και έχει κηρύξει τριήμερο πένθος».

«Τον περασμένο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε διεθνή κριτική για βίντεο που φέρεται να δείχνουν τη βίαια απέλαση μεταναστών που παρασύρθηκαν στη θάλασσα», επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC.

Ο Guardian αναφέρει ότι: «Τουλάχιστον 79 άνθρωποι πνίγηκαν καθώς βυθίστηκε βάρκα με πρόσφυγες ανοιχτά της Ελλάδας στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Ελλάδας φέτος (…) Τα θύματα, σχεδόν όλοι άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πνίγηκαν όταν η μηχανότρατα με την οποία ταξίδευαν ανατράπηκε στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται επιζώντες να λένε ότι το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν ακαριαία, κοντά στη βαθύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Ο κινητήρας σταμάτησε και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά», είπε ένας. Το βράδυ της Τετάρτης εμφανίστηκαν οι πρώτες αεροφωτογραφίες του υπερφορτωμένου σκάφους πριν ανατραπεί. Η μπλε τράτα φάνηκε να έχει εκατοντάδες άτομα».

«Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης κατηγόρησε τα διεθνή δίκτυα λαθρεμπορίας ότι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μεταναστών και προσφύγων, ενώ ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ασφαλείς οδούς για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Η Ελλάδα έχει επικριθεί για τη βίαια απέλαση επίδοξων αιτούντων άσυλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η πρώην κεντροδεξιά κυβέρνησή της, η οποία αντιμετωπίζει επανεκλογή στις κάλπες αργότερα αυτόν τον μήνα, αρνήθηκε τις «απωθήσεις» (pushbacks), χαρακτηρίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική της «σκληρή αλλά δίκαιη».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press αναφέρθηκε στην μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πολλά ιδιωτικά σκάφη και ένα drone της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, συμμετείχαν στην έρευνα.

«Τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σκάφος μεταναστών που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους βυθίστηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών τα ξημερώματα της Τετάρτης, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της χώρας», αναφέρει το CNN, το οποίο παρουσίασε και ένα γράφημα από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι έφτασαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου αυτού του έτους σε σύγκριση με λίγο περισσότερους από 28.000 την ίδια περίοδο το 2019. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων για αυτούς τους μήνες σε περισσότερα από πέντε χρόνια.

Το πρακτορείο Reuters στο δημοσίευμά του επισημαίνει: «Τουλάχιστον 79 μετανάστες πνίγηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί μετά την ανατροπή και βύθιση του υπερφορτωμένου σκάφους τους στα ανοιχτά της Ελλάδας, σε μια από τις πιο θανατηφόρες ναυτιλιακές καταστροφές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια«.

Εκτενές είναι το δημοσίευμα και της ισπανικής El Pais: «Ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια στη μεταναστευτική διαδρομή της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες. Τουλάχιστον 79 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη μετά τη βύθιση αλιευτικού σκάφους με “άγνωστο αριθμό” επιβατών νότια της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, ανακοίνωσε η ελληνική ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής, 106 μετανάστες έχουν διασωθεί ζωντανοί, τέσσερις από τους οποίους έχουν μεταφερθεί με υποθερμία με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πόλης Καλαμάτα, στη νότια χερσόνησο της Πελοποννήσου, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος δήλωσε ότι “είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι”, καθώς στη μηχανότρατα επέβαιναν πολλοί άνθρωποι, ίσως και εκατοντάδες».