Skip to main content

Λιμενικό: Πώς δρούσε κύκλωμα που έστελνε μετανάστες σε Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία (βίντεο)

Λ.Σ.-ΕΛΛ.ΑΚΤ.

Το συνολικά προσδοκώμενο όφελος από την πώληση των ταξιδιωτικών και ταυτοποιητικών εγγράφων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1.000.000 εκατ. ευρώ.

Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών, δύο 42χρονων και 41χρονου, που ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται σε πλαστογραφία, υπεξαγωγή εγγράφων και κλοπή από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης το Λιμενικό.

Προηγήθηκε αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσιών Συνόρων (Δ.Α.Π.Θ.Α.Σ.), καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αθηνών.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθη ο πρώτος 42χρονος για την κατοχή συνολικά 1.321 ταξιδιωτικών εγγράφων, καθώς και εγγράφων ταυτοποίησης (διαβατήρια, δελτία ταυτοτήτων, άδειες διαμονής, άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης). Στη συνέχεια, από το προανακριτικό υλικό και με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε πληροφοριακό επίπεδο, προέκυψε η εμπλοκή των άλλων δύο αλλοδαπών, οι οποίοι στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε περιοχή του κέντρου Αττικής, εντός ταξιδιωτικού πρακτορείου, συνελήφθησαν ως συνεργάτες του 42χρονου, να κατέχουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φωτογραφικές μηχανές, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.230 ευρώ, που κατασχέθηκαν.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το οργανωμένο αυτό κύκλωμα διευκόλυνε την παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αεροπορικώς με πλαστά-παραποιημένα-κλεμμένα έγγραφα.

Ο πρώτος συλληφθείς αναλάμβανε να παραλάβει το πλαστό-παραποιημένο-κλεμμένο έγγραφο και εν συνεχεία να αγοράσει από το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο εισιτήρια για την Ευρώπη. Οι συλληφθέντες του ταξιδιωτικού πρακτορείου, οι οποίοι φέρονται να είναι και ιδιοκτήτες του, για κάθε εισιτήριο που εξέδιδαν για την παράνομη μεταφορά του παράτυπου μετανάστη εισέπρατταν 15 ευρώ κατά κεφαλή επιπλέον της αξίας του κάθε εισιτηρίου. Ο 42χρονος τους έδινε την εντολή να εκδώσουν τα εισιτήρια με αναχώρηση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και προορισμό την Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.

Το συνολικά προσδοκώμενο όφελος της εγκληματικής αυτής οργάνωσης από την πώληση των ταξιδιωτικών και ταυτοποιητικών εγγράφων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1.000.000 εκατ. ευρώ.

Το κατασχεθέν από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας, που διενεργεί την προανάκριση, χρηματικό ποσό πρόκειται να κατατεθεί στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα – έγγραφα ταυτοποίησης, καθώς και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός πρόκειται να αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), για περαιτέρω διερεύνηση.

Οι έρευνες σε πληροφοριακό επίπεδο συνεχίζονται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και αναλύονται – επεξεργάζεται σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει.

Διερευνάται, τέλος, η διασύνδεση της δράσης των μελών τού εν λόγω κυκλώματος με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.