Skip to main content

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη – Αισθητός στην Αττική

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης και 101 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Αταλάντη του νομού Φθιώτιδας, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Πέρα από τη Φθιώτιδα, η δόνηση, η οποία σημειώθηκε στις 3:33 μ.μ., έγινε αισθητή στην Εύβοια, τη Βοιωτία, αλλά και στην Αθήνα και άλλες περιοχές της Αττικής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης και 101 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,6 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό, ακολούθησαν και άλλες, μικρότερες δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μέγεθος 2,6 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές. «Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημείωσε «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοβάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Ε. Λέκκας: Ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης

Με το ρήγμα της Λοκρίδας νότια της Αταλάντης συνδέεται ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 15:33 στην περιοχή της Αταλάντης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου».

Τόνισε επίσης ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές. Όπως επεσήμανε, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική.

Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «προς το παρόν δεν προκύπτει ιδιαίτερος προβληματισμός».