Skip to main content

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω αν δεν έχω ταυτότητα

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Τα τέσσερα έγγραφα που μπορούν να επιδείξουν οι πολίτες στο εκλογικό κέντρο, αντί της ταυτότητας.

Μια «ανάσα» βρισκόμαστε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δώσει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχει μαζί την ταυτότητά του;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, σύμφωνα με τον οδηγό του υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται με βάση:

  • την αστυνομική ταυτότητα, ή
  • τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή
  • το διαβατήριο, ή
  • την άδειας οδήγησης, ή
  • το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Επιπλέον, από τις εκλογές του 2023 εισάγεται και ένας νέος τρόπος ταυτοποίησης υποψηφίων, μέσω του Wallet από το Gov.gr. Συγκεκριμένα, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση αυτής της διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, τα γραφεία ταυτοτήτων και τα γραφεία διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους  αυτό το Σαββατοκύριακο (20-21/5).

Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομιστούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, θα είναι ανοιχτά ως εξής:

Γραφεία Ταυτοτήτων

  •  Σάββατο 20 Μαΐου: 08:00 έως 20:00
  • Κυριακή 21 Μαΐου: 07:00 έως 19:00

Γραφεία διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους):

  • Σάββατο 20 Μαΐου: 08:00 έως 15:00
  • Κυριακή 21 Μαΐου: 07:00 έως 19:00.