Skip to main content

Σουδάν: Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί των συγκρούσεων

REUTERS/Stringer

Οι μάχες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Σε 413 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την έναρξη των εχθροπραξιών που συνεχίζονται για έβδομη ημέρα στο Σουδάν, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 3.551, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, παρά τις ελπίδες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ ξύπνησαν σήμερα για έβδομη ημέρα υπό τον ήχο των αεροπορικών επιδρομών, των εκρήξεων και των συγκρούσεων. Οι μάχες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ.

Χωρίς νερό και ρεύμα κάτοικοι στο Χαρτούμ

Στην πρωτεύουσα, όπου οι κάτοικοι ζουν πλέον χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, πολλές οικογένειες προσπαθούν να φύγουν, περνώντας από σημεία ελέγχου των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού.

Περίπου 10.000 με 20.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει στο γειτονικό Τσαντ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν τακτικά νίκες και εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, ισχυρισμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Οι παραστρατιωτικοί μιλούν για εκεχειρία 72 ωρών

Χθες Πέμπτη οι διπλωματικές επαφές εντάθηκαν: ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού και ντε φάκτο ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ανακοίνωσε ότι συνομίλησε με περιφερειακούς ηγέτες – κυρίως του Νότιου Σουδάν και της Αιθιοπίας—και διεθνείς, όπως ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όλοι τους τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των μαχών εναντίον των διαβόητων ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκαλό, δεύτερου στην ιεραρχία της χώρας μετά το πραξικόπημα, ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, που γιορτάζεται για τρεις ημέρες.

Οι ίδιες οι ΔΤΥ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι «συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών», από τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους».

Οι ΔΤΥ ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση ευρισκόμενες σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν μια απόπειρα «πραξικοπήματος», όπως τα χαρακτήρισαν, και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP