Skip to main content

Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας

TT News Agency/Fredrik Sandberg / Reuters

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα στείλει Leopard 2 A6 στην Ουκρανία

Στην Αθήνα αναμένεται να αφιχθεί σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ, όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού λαμβάνει χώρα ενώ έχουν συμπληρωθεί 13 μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κίεβο να συνεχίζει την εκστρατεία πειθούς προς τη Δύση για την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυσή του έναντι της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας χθες στον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είπε ότι δεν θα στείλει η Ελλάδα Leopard 2 A6 στην Ουκρανία. Όπως είπε, έχει στείλει κάποια BNP, έχει στείλει πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και πρέπει να στείλει και κάποια άλλα. «Αν έχουμε δυνατότητες από το στοκ, από το πλεόνασμα, θα συνδράμουμε, γιατί από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι συνδράμουμε κάθε αγώνα κατά κάθε αναθεωρητισμού. Αν κάποιος άλλος έχει κάποιο πρόβλημα, να βγει να πει ότι δεν πρέπει να είμαστε απέναντι στον α ή το β αναθεωρητισμό, αλλά να το σχετικοποιούμε λίγο. Είναι απόλυτη θέση και είναι απόλυτα επωφελής εθνική θέση» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημείωσε δε εν όψει τις επίσκεψης του Ουκρανού ομολόγου του ότι «θα οργιάζουν οι φήμες» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δίνουμε ό,τι μπορούμε να δώσουμε, δεν δίνουμε τίποτα που θα αποδυνάμωνε στο ελάχιστο τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες, δεδομένων των δικών μας εθνικών προκλήσεων ασφαλείας και αν τα πράγματα βαίνουν κάπου καλύτερα, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, τότε ο σχεδιασμός μας ως προς αυτό είναι πάγιος και δεδομένος και δεν αλλάζει».

«Τώρα από εκεί και πέρα είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε όπως μπορούμε αλλά μέχρι εκεί» πρόσθεσε.