Skip to main content

Ουάσιγκτον: Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής φέρεται να έχουν τεθεί οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος» έσπευσε να προσθέσει, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Ουάσιγκτον θα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στην Τεχεράνη.

Η ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κλιμακώθηκε σημαντικά την Παρασκευή, έπειτα από τον θάνατο του επικεφαλής της ομάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη για την «εξολόθρευση» του Ιρανού αξιωματούχου, ανακοινώνοντας μέρος των λεπτομερειών της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία έλαβε χώρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

Η αντίδραση του Ιράν ήταν έντονη, απειλώντας την Ουάσιγκτον με αντίποινα και εκδίκηση, ενώ παράλληλα, προχώρησε στην περαιτέρω αποδέσμευση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για την ιρανική πυρηνική δραστηριότητα (JCPOA).

Στο μεταξύ, ενόσω η σορός του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί επαναπατριζόταν στο Ιράν με δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς στους δρόμους να φωνάζουν «θάνατος στην Αμερική», το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ».

naftemporiki.gr