Skip to main content

«Black Bridge»: Η «αντι-Πούτιν» ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε κτίριο της FSB

REUTERS/Sergey Pivovarov

Την ευθύνη για την πυρκαγιά ανέλαβε μία ρωσική ομάδα που τάσσεται κατά του Πούτιν.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είχε ξεσπάσει φωτιά σε κτίριο που χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της FSB (της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον (Ροστόβ-ον-Ντόν) της νότιας Ρωσίας.  Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή του τέσσερις άνθρωποι.

Για την πυρκαγιά θεωρήθηκε αρχικά «ύποπτη» η Ουκρανία, δεδομένου ότι η πόλη Ροστόφ επί του Ντον είναι η πρωτεύουσα της νότιας ρωσικής περιοχής που συνορεύει με τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, το λεγόμενο Ντονμπάς. Βέβαια οι πυρκαγιές είναι συχνές στη Ρωσία λόγω της μη συμμόρφωσής της με τα μέτρα πυρασφάλειας.

Παρόλα αυτά την ευθύνη για την πυρκαγιά ανέλαβε μία ρωσική ομάδα που τάσσεται κατά του Πούτιν. Ονομάζεται «Black Bridge», και χαρακτηρίζει την FSB, οι αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνουν την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα, «προπύργιο υποκρισίας, βίας και αδικίας».

Σύμφωνα με την ομάδα, η φωτιά προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε δοχείο με καύσιμα. «Είναι οι υπάλληλοι αυτής της δομής που κατασκευάζουν ποινικές υποθέσεις εναντίον ανθρώπων, αποσπούν επιχειρήσεις από επιχειρηματίες, οργανώνουν δολιοφθορές εναντίον αμάχων, βασανίζουν αντιπολιτευόμενους και εξαφανίζουν σωματικά τους «ανταγωνιστές»», ανέφερε η «Black Bridge».

Δεν είναι η πρώτη φορά που, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε γραφεία στράτευσης με βόμβες μολότοφ, έχουν υποστεί δολιοφθορά σιδηρόδρομοι για να εμποδίσουν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και έχει καταγραφεί μια σειρά από μυστηριώδεις πυρκαγιές στη χώρα.  Επίσης, άλλη ρωσική ομάδα, ο Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, ισχυρίζεται ότι διέπραξε, τον Αύγουστο του 2022, τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρη του θεωρητικού του ρωσικού εθνικισμού, Αλεξάντερ Ντούγκιν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Newsweek