Skip to main content

Δέκα παιδιά με αναπηρία αποκλεισμένα από το σχολείο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων απαιτεί να δοθεί μια λύση άμεσα από το υπουργείο Παιδείας για συνεχιστεί η παρακολούθηση των μαθημάτων από όλους τους μαθητές του ειδικού γυμνασίου-λυκείου Ηλιούπολης.

Η έλλειψη οδηγού και συνοδού καθώς και η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας έχουν υποχρεώσει 10 παιδιά με κινητική αναπηρία μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηλιούπολης να μην πηγαίνουν στο σχολείο.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της στήριξης της επιχειρηματικής δράσης μέσα και έξω από τον δημόσιο τομέα και στον χώρο της ειδικής αγωγής. Πολιτική που έχει πρώτα απ’ όλα αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους γιατί το σκαλάκι του σχολικού για ένα παιδί με αναπηρία είναι η πόρτα του σχολείου.

Είναι αυτό που έλεγε μια 15χρονη με κινητική αναπηρία «δε δέχομαι να με κατεβάζει ο οποιοσδήποτε από το σχολικό, θέλω αυτός που με κατεβάζει να τον νιώθω σαν αδελφό μου».

Ο Σύλλογος στηρίζει τον αγώνα των γονιών του ειδικού γυμνασίου-λυκείου Ηλιούπολης για να πάνε σχολείο οι 10 μαθητές που είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους επειδή δεν υπάρχει οδηγός.

Είκοσι χρόνια τώρα κυβερνήσεις και υπουργοί αλλάζουν αλλά όλοι τους όπως λέει, είναι δογματικά κολλημένοι να έχουν τη μεταφορά των μαθητών των ειδικών σχολείων στα χέρια των ιδιωτών και για κάποια ειδικά σχολεία που έχουν δικά τους σχολικά να μην προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό. Προσλαμβάνουν 72 οδηγούς και συνοδούς με συμβάσεις, 6μηνες κατά κανόνα και τους υπόλοιπους μήνες τα παιδιά μένουν σπίτι τους ή μεταφέρονται από τον στρατό.

Ο Σύλλογος απαιτεί να δοθεί μια λύση άμεσα από το υπουργείο Παιδείας για συνεχιστεί η παρακολούθηση των μαθημάτων από όλους τους μαθητές του ειδικού γυμνασίου-λυκείου Ηλιούπολης.