Skip to main content

First Republic: Νέες ανησυχίες για τη ρευστότητα, νέα βουτιά στις μετοχές

Η νέα πτώση έρχεται μετά την υποβάθμιση το Σαββατοκύριακο της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού ιδρύματος από την Standard & Poor’s.

Νέα «βουτιά» σημειώνουν τη Δευτέρα οι μετοχές της First Republic Bank, που βρίσκεται στο επίκεντρο της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 20,3% στις προχρηματιστηριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, διευρύνοντας μια πτώση άνω του 80% ήδη αυτόν τον μήνα, την οποία πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ανάγκασε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν την άποψή τους για άλλες τράπεζες με μεγάλες ανασφάλιστες βάσεις καταθέσεων.

Η νέα πτώση έρχεται μετά την υποβάθμιση το Σαββατοκύριακο της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού ιδρύματος από την Standard & Poor’s. Συγκεκριμένα, η S&P Global υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα σε B+ από BB+ την Κυριακή, σημειώνοντας ότι το πρόσφατο «σωσίβιο» των 30 δισ. από έντεκα αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να μην λύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της.

«Τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις που η First Republic ανέφερε ότι θα λάβει από 11 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας, αλλά μπορεί να μη λύσουν τις σημαντικές προκλήσεις ρευστότητας, χρηματοδότησης και κερδοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η S&P. Αυτή η αναφορά ενθάρρυνε τις ανησυχίες για τη ρευστότητα της First Republic, με αποτέλεσμα τη νέα «βουτιά» των μετοχών.

Ελαφριά πτώση εμφάνισαν επίσης οι μετοχές ορισμένων μεγάλων τραπεζών που συμμετείχαν στη στήριξη της τράπεζας. Η JPMorgan, η Citigroup, η Bank of America Corp υποχώρησαν μεταξύ 0,3% και 1%.

naftemporiki.gr