Skip to main content

«Αγώνας» ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανάκτηση του drone που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα

REUTERS/Janis Laizans

Δύσκολο να ανακτηθεί, λέει η Ουάσινγκτον. Θα αποδείξουμε την εμπλοκή των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα.

Η Ρωσία φέρεται να έχει φτάσει στο σημείο όπου βρισκόταν το αμερικανικό στρατιωτικό drone παρακολούθησης MQ-9 «Reaper», το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα καθώς αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27. Την είδηση μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται ότι το Reaper MQ-9 κατέπεσε στα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού χτυπήθηκε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από ρωσικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Η Μόσχα παραδέχεται ότι αναχαίτισε το drone με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρριψή του.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το drone εισήλθε, από τα ανοικτά της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που έχει κηρύξει η ίδια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από επικοινωνία μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μαρκ Μίλεϊ, και του Ρώσου ομολόγου του, αρχηγού Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο Μίλεϊ ανέφερε ότι το drone θα είναι δύσκολο να ανακτηθεί. Σύμφωνα με το CNN, οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η Ρωσία έφτασε στο σημείο συντριβής του MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μίλεϊ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το drone «μάλλον βυθίστηκε σε σημαντικά βάθη, επομένως οποιαδήποτε επιχείρηση ανάκτησης από τεχνική άποψη θα ήταν πολύ δύσκολη». Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση στις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει.

«Πρόκειται πιθανώς για βάθη ίσως 4.000 ή 5.000 πόδια στο νερό, κάτι τέτοιο. Έτσι, οποιαδήποτε επέμβαση ανάκτησης είναι πολύ δύσκολη σε αυτό το βάθος από οποιονδήποτε», είπε ο Μίλεϊ.

«Όσον αφορά την απώλεια οτιδήποτε ευαίσθητων πληροφοριών, κ.λπ., κανονικά, θα παίρναμε – και λάβαμε μέτρα, επομένως είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι ό,τι είχε αξία δεν έχει πλέον αξία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακτήσει τα συντρίμμια του αμερικανικού drone, για την κατάρριψη του οποίου στη Μαύρη Θάλασσα κατηγορείται από τη Δύση, και να αποδείξει την εμπλοκή, όπως καταγγέλλει, των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ενώ η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι ερευνά τα κίνητρα της Μόσχας στο περιστατικό.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτίμησε ότι ένα από τα αίτια του ατυχήματος είναι η «αύξηση» των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας.

«Τα αίτια του συμβάντος είναι η μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της ζώνης περιορισμού πτήσεων, την οποία έχει ανακοινώσει η Ρωσία και η οποία θεσπίστηκε λόγω της διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), καθώς και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων (των υπηρεσιών) Πληροφοριών εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας», επεσήμανε ο Σοϊγκού σε ανακοίνωσή του.

«Η Ρωσία δεν επιθυμεί μια τέτοια τροπή των γεγονότων αλλά πλέον θα αντιδρά αναλογικά σε κάθε πρόκληση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να μιλήσω για κίνητρο ή πρόθεση (από την πλευρά της Ρωσίας), αλλά αυτό που μπορώ να πω απολύτως ξεκάθαρα είναι ότι πρόκειται για μια απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Το Κίεβο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν σκοπίμως το Reaper προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ