Skip to main content

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Πώς θα κινηθούν Μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

«Παραλύουν» αύριο Πέμπτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία με συλλογικό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης προγραμματίζονται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Η ΓΣΕΕ έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ καλεί σε προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ δίνει «ραντεβού» στις 11.30 στα Προπύλαια.

ΓΣΕΕ: Όλων οι ζωές μετράνε

«Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνοντας πως για τους εργαζόμενους όλης της χώρας «η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης».

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη» τονίζει η Συνοσπονδία, ζητώντας «να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι». Για τη ΓΣΕΕ τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: «Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ποτέ ξανά;».

ΑΔΕΔΥ: «Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί»

«Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί» αναφέρει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ και ζητεί:

  • «Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

Ποιοι συμμετέχουν

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι υγειονομικοί (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (έως τις 05:00 π.μ. της Πέμπτης) στηρίζοντας «το πάνδημο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Intime News

Πώς θα κινηθούν Μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

Στην αυριανή κινητοποίηση θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 και του Τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των γραμμών του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
  • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
  • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
  • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34

Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
  • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
  • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
  • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
  • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
  • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
  • από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
  • από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
  • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
  • από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στην πανελλαδική απεργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 κι από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. Η έξοδος των οχημάτων από τα αμαξοστάσια θα γίνει στις 08:30. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τη συμμετοχή της στην αυριανή πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη ανακοίνωσε και η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων αρχίζει από ώρα 00:01 της Πέμπτης 16 Μαρτίου και λήγει στις 23:59 της ίδιας ημέρας.

Ακυρώσεις πτήσεων

Παράλληλα αναμένεται αεροπορικό «μπλακ άουτ» έπειτα από την απόφαση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Aegean και η Olympic Air ανακοίνωσαν την ακύρωση του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, από 00:01 έως 24:00 τοπική ώρα, λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην κινητοποίηση.

«Χειρόφρενο» στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου αύριο θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

naftemporiki.gr