Skip to main content

Μεγάλη συμμετοχή στα συλλαλητήρια για τα Τέμπη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 20.000 συγκεντρωμένους. Συνδικάτα και συλλογικότητες έδωσαν ραντεβού για τις 16 του μήνα στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ είχαν καλέσει στις 12:00 σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Καλέσματα συμμετοχής είχαν γίνει και από πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγουςκαι μαθητές. Επιπλέον, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν το ΜέΡΑ25, οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Menelaos Myrillas / SOOC

Οι συγκεντρωμένοι μαζεύτηκαν περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι «αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ως την τελική δικαίωση».

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Μπούρου, μηχανοδηγού της «Hellenic Train», ο οποίος χαιρέτισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που «σπάνε το κυβερνητικό αφήγημα για το «ανθρώπινο λάθος» αναφέροντας: «Χρέος στους νεκρούς μας η θλίψη και η οργή να γίνει ποτάμι και να τους πνίξει».

‘Έπειτα χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, στο Μεταξουργείο, όπου ολοκληρώθηκε η πορεία εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Να οργανώσουμε και να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς, σχολές, πανεπιστήμια με σκοπό να γίνει πετυχημένη απεργία στις 16 Μάρτη, τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ όπου κατέληξε η μεγάλη πορεία.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, σταδιακά ανοίγουν οι δρόμοι, ενώ άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό με εντολή της ΕΛΑΣ. Η κίνηση διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό. Επίσης, αποκαταστάθηκε η κίνηση των συρμών και στο δίκτυο του Τραμ, με τερματικό σταθμό και πάλι τη στάση «Σύνταγμα».

Δείτε εδώ την κίνηση στους δρόμους

Κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλες πόλεις.

Στη Λάρισα πραγματοποιείται νέα συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή. Την συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αρκετές συλλογικότητες και μαθητές των σχολείων. Νεολαία και εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το δυστύχημα στα Τέμπη, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, αλλά και προβάλλοντας αιτήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Η σημερινή διαδήλωση είναι συνέχεια της πολύ μεγάλης σε όγκο πορείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της απεργίας, όπου μαθητές, νέοι και εργαζόμενοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν για το δυστύχημα.

Στη Θεσσαλονίκη μέλη σωματείων, φοιτητές, μέλη συλλόγων, οργανώσεις γυναικών, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με σύνθημα «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί», οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν τα αιτήματα να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους υπαίτιους. Η πορεία πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Αριστοτέλους και της λεωφόρου Νίκης και ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι, επανέλαβαν την απαίτηση όπως είπαν, της κοινωνίας, για απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι συγκεντρωμένοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συνδικάτων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τόνισαν ότι δεν θα αφήσουν τις διαμαρτυρίες «για να μην ξεχαστεί η τραγωδία», έστειλαν μήνυμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων ενώ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή, στην απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 16 Μαρτίου.

Οι συγκεντρωμένοι, αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρία με συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων, φορέων φοιτητών και πολιτών.  Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς της πόλης και μετά από χαιρετισμούς των διοργανωτών, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, από μέλη του παραρτήματος Χανίων του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου.

Παράλληλα, οι διοργανωτές της κινητοποίησης κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ