Skip to main content

Τα παιδιά του Πειραιά στους δρόμους για το «έγκλημα» στα Τέμπη

Naftemporiki.gr/Μιχάλης Ψύλος

Τα παιδιά του Πειραιά βγήκαν στο δρόμο για να εκφράσουν την οργή τους.

«Δεν ήταν κακιά η ώρα, ήταν η κακιά η χώρα-Πάρε με όταν φτάσεις…»: Ένα πανό μπροστά από ένα πολύχρωμο, νεανικό, αφρισμένο ποτάμι έδινε το σύνθημα. Χιλιάδες  μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Πειραιά για να διαμαρτυρηθούν για το «έγκλημα στα Τέμπη»: Γιατί «ήταν έγκλημα» λέει στην «Ναυτεμπορική» η Μυρτώ.

Τα παιδιά του Πειραιά βγήκαν στο δρόμο για να εκφράσουν την οργή τους. «Δεν μπορούν όλα να επαφίενται σε μια ατομική ευθύνη. Αυτό εκφράζουμε σήμερα και γι` αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις την Τετάρτη, στον Πειραιά και την Αθήνα, λέει η Μυρτώ. Τα μάτια της πετούν φλόγες. «Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη για τη σφαγή.

Naftemporiki.gr

« Είμαστε από όλα τα σχολεία του Πειραιά, από τη Νίκαια το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα», προσθέτει ο Βασίλης. «Αυτό το έγκλημα, γιατί για έγκλημα πρόκειται, δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να μην υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων». Η θλίψη μας  για τα αδέλφια μας, τους συμμαθητές μας, τους ανθρώπους που χάθηκαν έγινε οργή» .

Η πορεία της νεολαίας του Πειραιά ξεκίνησε από το Δημοτικό Θέατρο. Πέρασε από το Πασαλιμάνι και μπροστά από τον Ηλεκτρικό τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή  στη μνήμη των 57 θυμάτων. Οι νεαροί διαδηλωτές πέρασαν στη συνέχεια μπροστά από τον  Σταθμό του Προαστιακού, όπου άφησαν λουλούδια και τύλιξαν την είσοδο με  ένα μαύρο πανί. «Πενθούμε για όσους χάθηκαν, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ», λέει στην Ναυτεμπορική ο Ανδρέας, μαθητής από το Κερατσίνι. «Δεν φτάνει το πένθος και η θλίψη. Να κάνουμε κάτι για τους συνανθρώπους μας.»

«Δεν μπορούν όλα να επαφίενται σε μια ατομική ευθύνη», λέει η Λυδία. « Δεν πρόκειται να μας ξεγελάσουν. Είμαστε πάρα πολλοί. Είναι μια ελπίδα για όλους και από την στιγμή που οι νέοι ξεσηκώθηκαν, θα κλείσουν πολλά στόματα. Τελειώσανε, τελειώσανε», φωνάζει η νεαρή μαθήτρια.

«Τα ρυάκια θα γίνουν ποτάμι»

Η ντουντούκα μπροστά στον Προαστιακό αλλάζει χέρια .«Αυτό που εκφράζουμε σήμερα και γι` αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις την Τετάρτη, στον Πειραιά και την Αθήνα», λέει ο Γιώργος, μαθητής από σχολείο του Πειραιά. «Τα ρυάκια από όλες τις πόλεις, τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, θα γίνουν ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι τις επόμενες ημέρες.

Naftemporiki.gr

Στο πλευρό της νεολαίας του Πειραιά και οι καθηγητές τους. Η τοπική ΕΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας σήμερα για να συνοδεύσουν οι καθηγητές τους μαθητές, στην πορεία. «Είμαστε πολύ συγκινημένοι, γιατί σήμερα εσείς δώσατε το μάθημα και όχι εμείς», τόνισε εκπρόσωπος των καθηγητών του Πειραιά, φανερά συγκινημένος και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μαθητές μπροστά στην είσοδο του Προαστιακού.  «Μας δώσατε ένα μάθημα αξιοπρέπειας  και αγώνα. Είμαστε δίπλα σας».

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις πόσο βαθιά έχει χαράξει τις ψυχές αυτών των νεαρών παιδιών, η τραγωδία στα Τέμπη. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τις παρανομίες του κράτους», λέει στην Ναυτεμπορική ο Περικλής.

«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι», προσθέτει ο Ράιαν. «Σήμερα, η συγκέντρωση μπορεί να τελείωσε, αλλά τώρα ξεκινάμε», λένε με μια φωνή μια παρέα  νεαρών μαθητών. Το βλέπεις στα μάτια τους. Υπάρχει ελπίδα…