Skip to main content

Γ. Μανώλης στη Naftemporiki TV: Τα λάθη και οι ελλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

«Το σύστημα ETCS θα μπορούσε να παρέμβει, να επενεργήσει και να φρενάρει τα τρένα καταγράφοντας ότι το ένα κατευθύνεται πάνω στο άλλο», σημείωσε στη Naftemporiki TV ο κ. Μανώλης, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης.

Στη Naftemporiki TV μίλησε ο Γιώργος Μανώλης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, σχετικά με τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς μέχρι τώρα.

Ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε στα τρία εξώδικα (Σεπτέμβριος 2021, Φεβρουάριος 2022 και Νοέμβριος 2022) που έχουν στείλει οι εργαζόμενοι στους αρμόδιους σχετικά με τις ελλείψεις που έχουν εντοπίσει οι ίδιοι στα συστήματα. Στα εξώδικα αυτά γίνονται αναφορές για «μη λειτουργία του συστήματος ETCS, μη λειτουργία τηλεματικής στους σταθμούς» καθώς και μια σειρά άλλων ελλείψεων, που όπως παραδέχτηκε ο κ. Μανώλης από την Τρίτη συζητά όλη η χώρα.

Η απάντηση των αρμοδίων στα δύο πρώτα εξώδικα ήταν ότι τους επόμενους πέντε μήνες θα προχωρήσουν τα έργα που επισημαίνονται. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μανώλης, στο τρίτο εξώδικο η απάντηση ήταν πως οι εργαζόμενοι ψεύδονται και θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Υπογραμμίζεται ότι τα εξώδικα ήταν προς τον ΟΣΕ και κοινοποιήθηκαν προς όλους του φορείς (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, Υπουργείο Μεταφορών, Hellenic Train).

«Δεν γνωρίζω αν λειτουργεί πουθενά το σύστημα ETCS», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Naftemporiki TV ο Γ. Μανώλης. «Τα φωτοσήματα λειτουργούν σε κάποια διαστήματα της κεντρικής γραμμής (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και αυτό είναι όλο» επεσήμανε.

«Το σύστημα ETCS θα μπορούσε να παρέμβει, να επενεργήσει και να φρενάρει τα τρένα καταγράφοντας ότι το ένα κατευθύνεται πάνω στο άλλο», τόνισε ο κ. Μανώλης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελλείψεις προσωπικού στους σιδηρόδρομους, καθώς όπως σημείωσε «όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δημιουργούνται προβλήματα καθυστερήσεων και ασφάλειας». Μάλιστα ανέφερε ότι «στον ΟΣΕ παρόλο που έγιναν πρόσφατα κάποιες ελλείψεις σταθμαρχών και κλειδούχων, ακόμα υπάρχουν ελλείψεις.