Skip to main content

Νέα Σμύρνη: «Όμηροι» σε δικαστική διαμάχη οι μαθητές δύο σχολείων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ου ΛΥΚΕΙΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

Μισθώματα σχεδόν 6 εκατ. ευρώ αρνείται να καταβάλει ο δήμος στο πολιτιστικό Ίδρυμα Εστία, που τα διεκδικεί δικαστικά.

Από τη μια ο δήμος της Νέας Σμύρνης Αττικής. Από την άλλη ένα ιστορικό πολιτιστικό Ίδρυμα της περιοχής, η Εστία (https://estia-ns.gr/gr/). Και στη μέση μαθητές και γονείς του 7ου Λυκείου και του 8ου Γυμνασίου, που συστεγάζονται σε κτήριό της, που ανεγέρθηκε με δαπάνη του Αριστοτέλη Ωνάση κι ονομάστηκε «Αλέξανδρος Ωνάσης», για το οποίο η δημοτική Αρχή τής οφείλει ενοίκια ετών.

Κρατάει χρόνια αυτό το ιδιόμορφο μέχρι πρότινος ιδιοκτησιακό καθεστώς – διαχρονικό στεγαστικό «αγκάθι», τόσο που την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου βγάζει στους δρόμους τους μαθητές των δύο σχολείων (09:00), που, μέσω των γονέων τους, εκφράζουν την αγωνία τους μπροστά στο ενδεχόμενο έξωσης των δύο αυτών σχολικών μονάδων, λόγω οφειλόμενων από το 2010 μισθωμάτων, υπόθεση που έχει οριστεί να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα και στις δικαστικές αίθουσες.

«Θα συγκεντρωθούμε στο σχολείο, θα περιδιαβούμε την πλατεία, κάνοντας μια μικρή στάση παραπλεύρως των γραμμών του τραμ επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Επιστρέφοντας, θα σταματήσουμε στο Μέγαρο της Εστίας και θα καταλήξουμε στο δημαρχείο Νέας Σμύρνης επί της λεωφόρου Συγγρού. Ως γονείς και πολίτες, απαιτούμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας, την εφαρμογή οριστικής και σταθερής πολιτικής απόφασης, ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να είναι ακριβώς αυτό, παιδιά. Το δημόσιο σχολείο ανήκει στους μαθητές του, τωρινούς, προηγούμενους κι επόμενους» τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Ν. Σμύρνης «Εστία», σε κάλεσμά του στην επικείμενη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Οι γονείς καταγγέλλουν τον δήμο για «χρόνιο και συστηματικό συναισθηματικό εκβιασμό και εκφοβισμό εκατοντάδων εφήβων (12-18 ετών) και των οικογενειών τους με τη χρήση μειωτικών, χειραγωγικών και απαξιωτικών χειρισμών, από το 2004 μέχρι σήμερα». Μιλούν δε για «διένεξη με μακροχρόνιο ιστορικό σχετικά με το ιδιοκτησιακό-στεγαστικό καθεστώς του κτηρίου», που επί σειρά ετών «απειλήθηκε με κατάργηση, συγχώνευση, διάλυση κλπ».

Το ιστορικό

Όπως εξηγούν, το 1952 ο δήμος Νέας Σμύρνης παραχώρησε δωρεάν το οικόπεδο στην Εστία για την ανέγερση Μεγάρου (θεμελιώθηκε το 1955) και Μέσης Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (θεμελιώθηκε το 1957), με σαφή όρο ότι αλλαγή χρήσης σε μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα, συνεπάγεται άμεση επαναφορά της ιδιοκτησίας στον δήμο.

Τον Απρίλιο του 1998 υπεγράφη μισθωτήριο μεταξύ της Εστίας (ιδιοκτήτριας του κτιρίου) και των ΤΕΛ, ΤΕΣ και ΣΕΚ (ενοικιαστές) που τότε στεγάζονται στις εγκαταστάσεις της πρώην σχολής Εμπορικού Ναυτικού.

Το 2002 εγκαταστάθηκε στο κτίριο το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης με λυκειακές τάξεις, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πρωινής εκπαίδευσης που εδραιώθηκε τότε, λόγω μεγάλης ανάγκης σχολικής στέγης.

Το 2004 ιδρύθηκε το 7ο Λύκειο, έπειτα από πιέσεις γονέων, δεδομένου ότι ο δήμος ήθελε, σύμφωνα με τον σύλλογο γονέων, να εκδιώξει το 8ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις με την αιτιολογία ότι αυτό το καθεστώς ισχύει μόνο στην παραμεθόριο.

Το 2006 ο τότε δήμαρχος Νέας Σμύρνης ζήτησε από τη Νομαρχία χρήματα για επισκευές των δύο σχολείων. Το ενοίκιο καταβλήθηκε τότε από τη Νομαρχία.

Το 2007 η Νομαρχία απάντησε σε επιστολή των συλλόγων γονέων ότι το μισθωτήριο με την Εστία έχει έναρξη 01-04-1998 και λήξη 31-03-2007 μεν, αλλά βάσει του ΠΔ 34/1995 για τις εμπορικές μισθώσεις, η μίσθωση ισχύει για 12 έτη, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο ή αόριστο χρόνο. Άρα, η σύμβαση λήγει 31-03-2010. Το ερώτημα στάλθηκε τότε, επειδή ο δήμος απειλούσε πάλι με κλείσιμο του σχολείου.

Το 2010 ο τότε δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει διαδικασία μίσθωσης, ένα κομμάτι της έχει λήξει ενώ άλλο όχι και επιλαμβάνεται επ’ αυτού η Νομαρχία, που ανανέωσε τη μίσθωση.

Το 2011 ο δήμος αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο σχολείων με άλλα, όπως απαιτούσε (γενική οδηγία) το υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι είναι τα μόνα σε ενοικιαζόμενο χώρο. Με μεγάλες κινητοποιήσεις παιδιών, γονέων, καθηγητών και διάφορων σχετιζόμενων φορέων, κάτι τέτοιο τότε αποφεύχθηκε.

Από το 2011 εφαρμόστηκε το σχέδιο «Καλλικράτης» που κατήργησε τις Νομαρχίες, εδραίωσε τις Περιφέρειες και μετέφερε την κτιριακή ευθύνη και διαχείριση όλων των σχολικών κτιρίων στη διοίκηση των δήμων.

Το 2018 ο πρόεδρος της Εστίας ξεκαθαρίζει ότι έχουν καταβληθεί ανελλιπώς όλα τα μισθώματα έως 31-12-2010, αλλά έκτοτε τίποτα, ούτε διαβουλεύσεις, ούτε προτάσεις διακανονισμού.

Το 2019 ο δήμαρχος έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση συγχώνευσης των ίδιων σχολείων σε άλλα. Πάλι κινητοποιήσεις, πάλι ανάκληση της σχετικής πρότασης έπειτα από περίπου δύο μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος της Εστίας καλεί συλλόγους γονέων, διδασκόντων και τη διοίκηση του 7ου Λυκείου και 8ου Γυμνασίου και ανακοινώνει, σύμφωνα με τους γονείς, την πρόθεσή του για έξωσή τους από το κτίριο.

Το ιδιοκτησιακό

Για πολλά χρόνια εκδικαζόταν υπόθεση μεταξύ δήμου και Εστίας για το ιδιοκτησιακό. «Γνωρίζουμε ότι η απόφαση τελεσιδίκησε πρόσφατα υπέρ της Εστίας. Aίρει μάλιστα τον αρχικό όρο περί αποκλειστικής χρήσης του κτιρίου για εκπαιδευτική διαδικασία κι επαφίεται στη γενική συνέλευση της Εστίας η χρήση του. Εκκρεμεί, ωστόσο, νέα δικαστική διαμάχη για το οικονομικό σκέλος (μίσθωμα – οφειλές) που ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου 2023» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων στο 7ο Λύκειο.

Όπως επισημαίνει, ο δήμος δεν διαθέτει ακίνητο ικανό να παραλάβει το μέγεθος του σχολικού συγκροτήματος στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το σχολικό συγκρότημα καλύπτει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του δήμου, απορροφά τον πληθυσμό τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων, καλύπτει τις χωροταξικές απαιτήσεις αποστάσεων για καθημερινή μετακίνηση μαθητών. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ισχυρή κατασκευή (1999, αυτοψία Πολεοδομίας Αργυρούπολης) με ευάερες και ευήλιες αίθουσες, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή. Η Νέα Σμύρνη βιώνει και σήμερα άνθιση της οικοδόμησης κατοικιών, άρα και αύξηση του μαθητικού δυναμικού, με τα υπόλοιπα σχολεία να είναι ήδη πληθυσμιακά κορεσμένα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλα αυτά τα χρόνια, τα παιδιά έχουν, κατά την άποψή μας, χρησιμοποιηθεί είτε από τον δήμο, είτε από την Εστία, ως μοχλός πίεσης στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση, για αμιγώς, θεωρούμε, κερδοσκοπικούς λόγους, αφού το εν λόγω ακίνητο εδράζεται επί της (εμπορικής) κεντρικής πλατείας Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, στα οποία και αφορά η εκμίσθωση, δεν εκπροσωπούνται με οποιονδήποτε τρόπο. Το υπουργείο Παιδείας το αντιμετωπίζει ως κτιριακό ζήτημα, η Περιφέρεια απλώς παρατηρεί, ο δήμος και η Εστία κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Κανείς μα κανείς δεν έχει θίξει το ηθικό σε αντιδιαστολή με το νόμιμο. Κανείς δεν συνειδητοποιεί τη βαρύτητα που φέρουν αυτοί οι θεσμοί, υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος, πολιτιστικό Ίδρυμα, στην εκπαιδευτική διαδικασία την οποία θα έπρεπε να προασπίζονται αντί, όπως νομίζουμε, να καταχρώνται. Και τέλος, κανείς δεν υπολογίζει το κόστος όλων αυτών στα ίδια τα παιδιά τα οποία βιώνουν:

Συστηματική διασπαστική διαδικασία που εκτρέπει τον μαθησιακό τους στόχο.

Χρόνια ανασφάλεια που διαρρηγνύει τον κοινωνικό τους στόχο.

Κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που με τόσο κόπο προσπαθούν ακόμα να αποκαταστήσουν μετά τις καραντίνες.

Εγκατάλειψη από τους φορείς που τους καθιστούν έρμαια των εκάστοτε τοπικών χειρισμών.

Αίσθηση ομηρίας.

Απογοήτευση για τους γονείς και τους καθηγητές τους που αδυνατούν να τους υπερασπιστούν.

Αισθήματα αγωνίας, άγχους και επιφυλακτικότητας.

Ευελπιστούμε ότι ο Συνήγορος του Παιδιού στον οποίο απευθυνθήκαμε θα μπορέσει να γίνει ο διαμεσολαβητής που θα ενσκήψει στο όλο θέμα με προτεραιότητα την πάσης φύσης υγεία των παιδιών, έστω προς την κατεύθυνση των δημόσιων φορέων» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

Εστία: Ο δήμος μάς χρωστά ενοίκια 5,8 εκατ. ευρώ

Από το έτος 1998 μέχρι και σήμερα μισθώνει το σχολικό συγκροτήματος επί της οδού 25ης Μαρτίου 3-5, όπου συστεγάζονται τα δύο σχολεία, η Εστία Νέας Σμύρνης, που έχει τιμηθεί με Χρυσό Μετάλλιο και Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και με Χρυσό Βραβείο Α΄ Τάξεως Εθνικού Ιδρύματος.

«Για τη μίσθωση αυτή μέχρι το 2010 εισπράτταμε κάθε τρίμηνο από τη Νομαρχία Αττικής το μίσθωμα των 113.679,71 €. Με το άρθρο 94 παρ. 4 περ. 16 Ν. 3852/2010, η υποχρέωση για την καταβολή του μισθώματος μεταφέρθηκε στον δήμο Ν. Σμύρνης, ο οποίος όμως αρνήθηκε να το καταβάλει, προβάλλοντας προσχηματικά μετά από πολλές δεκαετίες τη δικαιολογία ότι του ανήκει η κυριότητα του ακινήτου (!!!) και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να μας καταβάλει μίσθωμα» δηλώνει στο naftemporiki.gr o πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης, Ιωάννης Παπαδάτος. Όπως εξηγεί, λόγω της άρνησης αυτής, «αναγκαστήκαμε και άμεσα καταθέσαμε αγωγή, ώστε να αναγνωριστεί και δικαστικά η κυριότητά μας, η οποία ουδέποτε μέχρι τότε είχε αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε. Η αγωγή μας αυτή προφανώς και έγινε δεκτή και συγκεκριμένα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το 2013. Η πρωτόδικη αυτή απόφαση επικυρώθηκε και με απόφαση του Εφετείου Αθηνών το 2018, καθώς απορρίφθηκε η έφεση του δήμου, που εντελώς παρελκυστικά άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος και τελικά απέρριψε και την αναίρεση αυτή το καλοκαίρι του 2022».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάτο, από το 2011 μέχρι και σήμερα, «όσο δηλαδή διαρκούσε η παρελκυστική αυτή δικαστική διαμάχη με την αμφισβήτηση της κυριότητάς μας επί του μισθωμένου ακινήτου μας, ο δήμος Ν. Σμύρνης δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ ως μίσθωμα, παρά το ότι συνέχιζε κανονικά να κάνει χρήση του σχολικού συγκροτήματος».

Για την είσπραξη των μισθωμάτων αυτών κατατέθηκαν κατά του δήμου τρεις αγωγές (η 1η για τα έτη 2011-2017 για 3.339.705 €, η 2η για τα έτη 2018-2020 για 1.478.879,60 € και η 3η για τα έτη 2021-2022 για 985.919,76 €). Καθώς όμως εκκρεμούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2022 το ζήτημα της κυριότητας, δεν είχε εκδοθεί κάποια οριστική απόφαση επί των αγωγών αυτών, δεδομένου πως θα έπρεπε προηγουμένως να κριθεί αμετάκλητα το ζήτημα της κυριότητας, «που τεχνηέντως είχε θέσει σε αμφισβήτηση ο δήμος». Τελικά όλες οι αγωγές, μετά την αμετάκλητη επίλυση του θέματος της ιδιοκτησίας, θα συνεκδικαστούν στις 25 Ιανουαρίου 2023.

«Δυστυχώς, ο δήμος Ν. Σμύρνης, παρά το γεγονός ότι ελλείπει πλέον ο λόγος που πρόβαλε τόσα έτη για να μη πληρώνει μισθώματα, συνεχίζει την παρελκυστική αυτή πολιτική του. Και όχι μόνο δεν προτείνει συναινετική επίλυση της δικαστικής διαμάχης, παρά το ότι γνωρίζει ότι με βεβαιότητα τελικά θα επιδικασθεί σε βάρος του το οφειλόμενο ποσό για τα μισθώματα 12 ετών (ποσό που πλέον ανέρχεται σε 5.804.504,36 € και μάλιστα εντόκως), αλλά προβάλλει πλέον άλλες προφάσεις, όπως ότι ο Νόμος που τον υποχρεώνει να καταβάλει το μίσθωμα είναι αντισυνταγματικός (έχει ήδη κριθεί συνταγματικός από το ΣτΕ), ότι δεν έχει συνάψει μαζί μας κάποιο μισθωτήριο, ότι ουδέποτε συμφώνησε μαζί μας το ύψος του μισθώματος κλπ. Δηλώνει δε ότι θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσο, ώστε να καθυστερήσει όσο μπορεί να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό, αδιαφορώντας ότι κάποια στιγμή όταν θα κληθεί τελικά να μας καταβάλει το σε βάρος του τελεσιδίκως επιδικασθέν ποσό, αυτό μετά των νόμιμων τόκων θα υπερβαίνει το ποσό των 7.500.000 ευρώ. Φυσικά όταν κληθεί ο δήμος να καταβάλει το ποσό αυτό, η δημοτική Αρχή δεν θα είναι η σημερινή, καθώς η θητεία της λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Κατά τον κ. Παπαδάτο, «η αδιαφορία του δήμου είναι τόσο μεγάλη, που δεν ενδιαφέρεται καν να αναζητήσει κάποιους πόρους από ποσά  που δικαιούται να λάβει είτε από το υπουργείο Εσωτερικών, είτε από άλλα κονδύλια της Κεντρικής Διοίκησης, παρά το ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από ήδη εγγεγραμμένες στον Κεντρικό προϋπολογισμό έτους 2022 πιστώσεις και αφορούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων και ως εκ τούτου δικαιούται να τα λάβει, ώστε με την απόδοσή τους σε εμάς να περιορίσει την οφειλή του».

Δήμος Ν. Σμύρνης: Κανένα σχολείο δεν θα κλείσει-συγχωνευθεί-μετακινηθεί

«H δικαστική αντιπαράθεση με το ΝΠΙΔ Εστία Νέας Σμύρνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ως μοχλό πίεσης και αντιπαράθεσης τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης» δηλώνει στο naftemporiki.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, Πολύδωρος Συρίγος.

Όπως τονίζει, η δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι «κανένα σχολείο δεν θα κλείσει, δεν θα συγχωνευθεί, δεν θα μετακινηθεί. Και όλα αυτά με κάθε κόστος».

Ο ίδιος σημειώνει πως η σημερινή υπόθεση, μετά το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού, έχει να κάνει με το αν, από ποιον και σε τι ύψος μισθώματα δικαιούται να λάβει η Εστία Νέας Σμύρνης.

Για αυτή τη δικαστική εξέλιξη, που ξεκινάει στις 25/1/2023, για λογαριασμό του δήμου επισημαίνει πως:

«1. Ο δήμος Νέας Σμύρνης ουδέποτε είχε μισθωτική σχέση με την Εστία για τα σχολεία (ήταν της Νομαρχίας Αθηνών τότε, Περιφέρειας Αττικής τώρα).

2. Τα ενοίκια που καταβάλλονταν τότε δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, από το 2010 και μετά.

3. Ο δήμος Νέας Σμύρνης εδώ και 13 χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στη συντήρηση και επισκευή του συγκεκριμένου κτιρίου».