Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας για «επίδομα Πάσχα»: Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις 

Δεδομένου ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια έχει μετακυλήσει με ένταση στα τρόφιμα, βασική στόχευση της κυβέρνησης αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων.

H αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια περιορίζει δραστικά το κόστος των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων και του προϋπολογισμού γενικότερα, φαίνεται ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, «έχουμε μία καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και όπως φαίνεται αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος ώστε να ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός». Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια έχει μετακυλήσει με ένταση στα τρόφιμα, βασική στόχευση της κυβέρνησης αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων. Ο ΥΠΟΙΚ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τις αυξήσεις που παρατηρούνται, γεγονός που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Με βάση και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2023, ο πληθωρισμός φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 5%, χαμηλότερος σε σχέση με το 2022 ωστόσο οι τιμές, όπως είπε, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Στο τραπέζι μπαίνει πλέον και το ενδεχόμενο παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α. και το β΄ εξάμηνο του 2023 καθώς ισχύει έως και το τέλος Ιουνίου 2023.

Ο κ. Σταϊκούρας ερωτώμενος αν υπάρχει ενδεχόμενο να καταβληθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, στα πρότυπα που  δόθηκε τα Χριστούγεννα, απάντησε ότι αρχίζει να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις τις οποίες θα προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με πιθανή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι αποτελούν αντικείμενο συζήτησης της επόμενης τετραετίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 12.30 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασία.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Η οικονομία κρίνει τις κάλπες