Skip to main content

Μητσοτάκης vs Τσίπρας: Η οικονομία κρίνει τις κάλπες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η πορεία των τιμών αλλά και η επόμενη ημέρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελούν τα βασικά θέματα συζήτησης σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο.

«Είναι η οικονομία, ανόητε». Τη φράση αυτή είχε πει ο Τζέιμς Κάρβιλ, υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα του Μπιλ Κλίντον, στην ομάδα του για να τονίσει πως αυτός ήταν ο παράγοντας που θα έκρινε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Η καμπάνια στο όχι και τόσο μακρινό 1992 αποδείχθηκε στην πράξη επιτυχής, με τον Μπιλ Κλίντον να νικά τον Τζορτζ Μπους στις αμερικανικές εκλογές.

Τρεις δεκαετίες αργότερα η φράση αυτή έρχεται για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, καθώς είναι εμφανές πως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν τον Απρίλιο. Η πορεία των τιμών αλλά και η επόμενη ημέρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελούν τα βασικά θέματα συζήτησης σε αυτή την άτυπη προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε  σε μια σειρά δημοσκοπήσεων αποδεικνύεται πως οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα εξελίσσονται στο βασικό πρόβλημα των πολιτών, που αγωνιούν για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς . Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη έρευνα της Merton Analysis το 32% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια και ακολουθεί με 29% η οικονομία. Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Alco στο ερώτημα με ποιο  κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες στην πρώτη θέση των απαντήσεων είναι η οικονομία (με 28%) και ακολουθεί η στήριξη της κοινωνίας (με 24%).

ΝΔ: Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας οι μισθοί

Το χαρτί της οικονομίας θέλει να παίξει προεκλογικά η κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη θεματική ενότητα στις συνεντεύξεις που ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός  είναι η οικονομία, η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργούν μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα και εστιάζουν σε στόχους όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές και η προσέλκυση επενδύσεων.

Νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να μιλά για «εισαγόμενη κρίση ακρίβειας». Από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται η κυβέρνηση δεν θα διστάζει αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιήσει για τη στήριξη πολιτών  που σήμερα δυσκολεύονται.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα κυβερνητικά πεπραγμένα στο πεδίο της οικονομίας, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα στοιχεία (π.χ. επενδύσεις, εξαγωγές, αποκλιμάκωση ανεργίας). Παράλληλα θα επικεντρωθεί  στην εικόνα της επόμενη ημέρας, καθώς όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει «την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν χαμηλότεροι φόροι και επενδύσεις. Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία – αν εμπιστευτούν οι πολίτες σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης – είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί, πρωτίστως για τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη.

Στο τερέν της οικονομίας και ιδιαίτερα στο καυτό θέμα των μισθών σκοπεύει να ρίξει το κύριο βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες θέλουν δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη ρύθμιση χρεών και τέλος στην αισχροκέρδεια». Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται στην κυβέρνηση, που όπως σημειώνεται « εδώ και έναν χρόνο επιδοτεί την αισχροκέρδεια και συρρικνώνει το εισόδημα των πολιτών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και κοιτά κυρίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη, με την οποία επιδιώκει να αναθερμάνει τις σχέσεις της. «Υπάρχει τρομακτική αισχροκέρδεια, δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι. Υπάρχει συγκάλυψη μίας τακτικής που έχει σαν στόχο να διογκώσει τα κέρδη κάποιων αλλά να λεηλατήσει το εισόδημα των πολιτών»  υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με πληροφορίες επόμενος σταθμός θα είναι η Θεσσαλία. Το πακέτο των προτάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας εστιάζει σε τρία θέματα πρώτης γραμμής : αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων (π.χ. του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα) και μέτρα για τους δανειολήπτες.