Skip to main content

Νέος ψευτογιατρός: Πώς εξαπατούσαν ασθενείς ο φυσιοθεραπευτής κι ο συνεργός του

ΕΛ.ΑΣ.

Τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200-300 ευρώ το ένα, ενώ οι ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000-25.000 ευρώ ανά δόση.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση εξαπάτησης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος πέντε εξ αυτών και οι δράστες να αποκομίσουν παράνομα πάνω από 900.000 ευρώ, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας που διενήργησε η τοπική Διεύθυνση Ασφάλειας, διαπιστώθηκε ότι από τον ψευτογιατρό και τον συνεργό του μέχρι στιγμής έχουν εξαπατηθεί τουλάχιστον 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε, κατά βάση, προχωρημένο στάδιο, αλλά και με άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων προέκυψε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ένας 66χρονος Έλληνας φυσιοθεραπευτής κι ένας 72χρονος Γερμανός γενικός γιατρός, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, απάτη, έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δράση τους ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 έως τον Νοέμβριο του 2020 και εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος, χρησιμοποιώντας ιατρικούς τίτλους και ειδικότητες που δεν κατείχε, παρουσιαζόταν στα θύματά του ως φυσίατρος ή νευρολόγος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσε και την πραγματική του ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή. Αντίστοιχα, ο αλλοδαπός συνεργός του παρουσιάζονταν ως γενετιστής ή νευρολόγος.

Από κοινού οι δύο δράστες παρίσταναν ψευδώς στους ασθενείς και στους οικείους τους ότι κατέχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική ειδικότητα και κατάρτιση και υπόσχονταν το ανέφικτο, δηλαδή πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θεαματική βελτίωση της υγείας τους, εφόσον δέχονταν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ανέφεραν ότι ακριβώς επειδή ήταν τόσο αποδοτική, ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι τη χρησιμοποιούσαν διάσημα πρόσωπα, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ έφθαναν ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσουν τις ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις.

Επιπλέον, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση, με τα έξοδα όλα να τα καλύπτουν εξ ολοκλήρου οι ασθενείς.

Αμέσως μετά, ακολουθούσε και κατ’ ιδίαν εξέταση από τον αλλοδαπό γιατρό, όπου παρουσίαζαν στους παθόντες το όφελος από την προτεινόμενη θεραπεία και, αφού λάμβαναν την έγκριση για την έναρξη της θεραπείας, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Ακολούθως, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αναλάμβανε να πραγματοποιεί τις ενέσεις ο 66χρονος, είτε οικείοι των ασθενών, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Ανάλογα με την οικονομική ευρωστία των παθόντων, τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ αντίστοιχα οι ενέσεις με τα βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση.

Σε ορισμένους ασθενείς ο 66χρονος σύστηνε να σταματήσουν τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους είχαν χορηγήσει θεράποντες ιατροί, προκειμένου να αποδώσει η θεραπεία με τα πεπτίδια και τα βλαστοκύτταρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι συνέδραμε στο να επισπευσθεί η επέλευση του θανάτου του ασθενούς.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία από τις αντίστοιχες γερμανικές Αρχές, σε οικίες και σε κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, δίκανο και 1.850 ευρώ.