Skip to main content

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση της ΠΟΠ-ΟΤΑ με τον Μ. Βορίδη

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στη Βουλή έφθασε η πορεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, 24ωρη πανελλαδική απεργία. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε νωρίτερα με τον Μάκη Βορίδη.

Όπως ενημέρωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), στον υπουργό Εσωτερικών τέθηκαν με υπόμνημα, αλλά και σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα με θύμα εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, ο υπουργός, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δήλωσε ότι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην οποία έχει κληθεί η δημοτική Αρχή για να απολογηθεί σχετικά με το δυστύχημα, έχει δοθεί εντολή για τα μέτρα προστασίας και την ανασφάλιστη εργασία. Επίσης, ο τοπικός δήμος θα ελεγχθεί για πιθανή αμελή συμπεριφορά σχετικά με το δυστύχημα, ήδη του έχει επιβληθεί πρόστιμο για ανασφάλιστη εργασία και θα ελεγχθεί πειθαρχικά.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο κ. Βορίδης, κατά την ΠΟΠ-ΟΤΑ, δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα προστασίας αλλά και το υφιστάμενο πλαίσιο θα εξεταστεί άμεσα από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι για να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Ζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό η δημιουργία παρατηρητηρίου για την καταγραφή όλων των ατυχημάτων στους ΟΤΑ. Ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα της αναγνώρισης του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας.

Στη συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα όπως η πρόσληψη, με διάταξη νόμου, μέλους της οικογένειας της εκλιπούσας στο πρόσφατο δυστύχημα στην Κορινθία. Όπως επίσης, και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, καθώς και να προσληφθούν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας πλήρους απασχόλησης.

Η ΠΟΠ-ΟΤΑ ζήτησε συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος την παρέπεμψε στον υφυπουργό, κάτι που η ομοσπονδία αρνήθηκε να αποδεχθεί.

«Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τις πρωτοβουλίες του υπουργού και σε νέα συνεδρίαση θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω στάση μας» δηλώνει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.