Skip to main content

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ο επικήδειος που εκφώνησε ο γιος του, Παύλος

REUTERS/Stoyan Nenov/Pool

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος

Σε στιγμές που καθόρισαν τη ζωή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε ο γιος του, Παύλος, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο» είπε μεταξύ άλλων, με τη μητέρα του Άννα – Μαρία να δείχνει εμφανώς συγκινημένη.

Αναφερθείς στην κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 σημείωσε:  «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και στην πατρίδα».

REUTERS/Stoyan Nenov/Pool

Αναφέρθηκε επίσης στη «δύσκολη εποχή» κατά την οποία ανέβηκε στον θρόνο: «Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΜΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Επεσήμανε ακόμη την αγάπη που έτρεφε ο εκλιπών για την οικογένειά του: «Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μας πάντα πιστεύατε πως είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα μας που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα. Καλό ταξίδι».