Skip to main content

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία – Στο Τατόι η ταφή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΜΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Ο επικήδειος του γιου του εκλιπόντος, Παύλου, και οι εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ευρώπης που έδωσαν το «παρών»

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και παρουσία επίσημων προσκεκλημένων και εκπροσώπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης τελέστηκε το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, ενώ λίγο μετά τις 15.00 έφτασε στο Τατόι η πομπή που μετέφερε τη σορό του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΜΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Μεταξύ όσων έδωσαν το «παρών» ήταν η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ειδικότερα, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, παρέστη η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ. Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια. Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Nikolas Kominis/Studio Kominis/Handout via REUTERS

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

(REUTERS/STOYAN NENOV/POOL)

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη Μητρόπολη Αθηνών μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Intime News/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που προσήλθαν στη Μητρόπολη ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Γιώργος Κουμουτσάκος και η ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Μπροστά από το φέρετρο ήταν τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΟΜΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Πλήθος κόσμου με λευκά τριαντάφυλλα και ελληνικές σημαίες συγκεντρώθηκε από τα ξημερώματα στην πλατεία Μητροπόλεως, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Η σορός του τέως βασιλιά έφτασε στο παρεκκλήσι στις 05:45 όπου πολίτες σχημάτισαν ουρές για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – INTIME NEWS
Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο επικήδειος του Παύλου

REUTERS/Stoyan Nenov/Pool

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, εκφώνησε επικήδειο. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», ανέφερε ενώ μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960. Αναφέρθηκε όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών» είπε μεταξύ άλλων.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Υποσχέθηκε τέλος ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου «θα προσφέρουν για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ εμφανώς συγκινημένη ήταν στη διάρκεια της τελετής η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου η ταφή

Στις 15.00 η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στη διάρκεια της πομπής.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/EUROKINISSI

Μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας έκαναν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε την πομπή δίνοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/EUROKINISSI

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».