Skip to main content

Κως: Στη φυλακή πέντε μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

«Ταρίφα» 3.500 ευρώ κατ' άτομο για μεταφορά από την Τουρκία με ταχύπλοα μεγάλης ιπποδύναμης.

Μέλη οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από την Τουρκία στη Κω είναι, σύμφωνα με το Λιμενικό, οι τέσσερις διακινητές που συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 3ης Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή Θερμά της Κω, για τη μεταφορά 43 παράτυπων μεταναστών.

Αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη λιμενική Αρχή Κω, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με την ΕΥΠ και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol, από την οποία ζητήθηκε  η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Όπως διαπιστώθηκε, το οργανωμένο αυτό κύκλωμα διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης (φωτογραφία), με σκοπό τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών στις ακτές της Κω. Το κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία, στους οποίους οι παράτυποι μετανάστες κατέβαλλαν το ποσό των 3.500€ κατ’ άτομο για τη μεταφορά τους.

Επιπλέον, συνελήφθη και άλλος αλλοδαπός, μέλος του κυκλώματος, ο ρόλος του οποίου φέρεται να ήταν η παραλαβή και η μεταφορά των αλλοδαπών σε safe houses, μετά την αποβίβασή τους στην Κω.

Οι πέντε συλληφθέντες προσήχθησαν στις 8 Ιανουαρίου ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα, κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ. και 30 του Ν.4251/2014 «Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», για έκθεση (άρθρο 306 Π.Κ.), για κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος (13 παρ. στ Π.Κ.), καθώς και του άρθρου 83 του Ν.3386/2005 για παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα. Μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με τη λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία της με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.