Skip to main content

Διπλωματούχοι αισθητικοί: «Όχι» σε αντιποίηση του επαγγέλματος – «Να ζητάτε την άδεια λειτουργίας»

«Στα νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια αισθητικής τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής-ασφάλειας κι ο πελάτης χαίρει άκρας μεταχείρισης».

Σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε «Κέντρα Αισθητικής ή Ινστιτούτα Ομορφιάς», τα οποία και χαρακτηρίζει ως «παραπλανητικά», αναφέρεται η Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Αισθητικών Ελλάδας (ΟΣΕΔΑΕ), ο επίσημος φορέας των αισθητικών κοσμητολόγων, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά υπεύθυνων για τη λειτουργία των Εργαστηρίων Αισθητικής και των Πολυδύναμων Μονάδων Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης.

Υπογραμμίζει πως τα δημοσιεύματα αυτά δεν αφορούν τα νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια αισθητικής των μελών της και στα οποία τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και δεοντολογίας και ο πελάτης χαίρει άκρας εμπιστευτικής και ατομικής μεταχείρισης. Παράλληλα, σημειώνει πως στα εργαστήρια αισθητικής εκτελούνται αισθητικές πράξεις και δεν εφαρμόζονται πράξεις Ιατρικής, πάρα μόνο αν υφίσταται συστέγαση εργαστηρίου αισθητικής και ιατρείου.

Η ΟΣΕΔΑΕ καταγγέλλει «ρητά και απερίφραστα» όλες τις πρακτικές αντιποίησης του επαγγέλματος του αισθητικού είτε από άτομα, που ασκούν μαύρη εργασία σε οικίες, ανειδίκευτους, βοηθούς, τεχνίτες, άλλους επαγγελματίες υγείας, είτε από επιχειρηματίες που θεωρούν ότι με την προσθήκη ενός ΚΑΔ μπορούν να έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα στην επιχείρησή τους παροχές αισθητικής, χωρίς όμως να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίου αισθητικής.

Συστήνει στους καταναλωτές να ζητούν πάντοτε να δουν την άδεια λειτουργίας του χώρου που επισκέπτονται, να ζητούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού από τον επιστημονικά υπεύθυνο αισθητικό και να μη δέχονται υπηρεσίες αισθητικής αν δεν τους επιδειχθεί άδεια λειτουργίας υπογεγραμμένη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας- όχι του δήμου ή της ΔΟΥ.

Επιπλέον, συστήνει στους καταναλωτές, σε περίπτωση διαπίστωσης παροχής υπηρεσιών αισθητικής από μη αδειοδοτημένο χώρο, να καταγγέλλουν την επιχείρηση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, www.efpolis.gr, [email protected], αλλά και στην Ομοσπονδία, στο [email protected] και στο 2103213921.

Η ΟΣΕΔΑΕ ζητεί και από τα ΜΜΕ να μη χρησιμοποιούν τους όρους «Κέντρο Αισθητικής» ή «Ινστιτούτο Αισθητικής», παρά μόνο αν αναφέρονται σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είναι αδειοδοτημένες από την αρμόδια Περιφέρεια, «καθώς με την πρακτική αυτή όχι μόνο προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές, αλλά και σημαντική βλάβη και δυσφήμιση στους επαγγελματίες αισθητικούς – κοσμητολόγους».

Επισημαίνει δε πως τα εργαστήρια αισθητικής ανήκουν στις εποπτευόμενες από το υπουργείο Υγείας και την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πως με βάση τη νομοθεσία, είναι τα μοναδικά – μαζί με τις Πολυδύναμες Μονάδες Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης – υπεύθυνα για την παροχή υπηρεσιών αισθητικής (αισθητική προσώπου-βαθύς καθαρισμός, ενυδάτωση, εξισορρόπηση τύπου δέρματος), μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, αντιγήρανση, αισθητική σώματος (απίσχναση, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, μάλαξη), προσωρινή και μόνιμη αποτρίχωση (βιοχημική, ηλεκτρική, Laser), ημιμόνιμο και απλό μακιγιάζ.

Αναφέρει, τέλος, πως η κοστολόγηση των υπηρεσιών στα εργαστήρια αισθητικής «είναι λογική και προσιτή και δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες συναφείς υπηρεσίες υγείας, όπως της Εργοθεραπείας και της Φυσικοθεραπείας».