Skip to main content

Κόσοβο: Η διαφθορά και οι εντάσεις με την Σερβία κυριαρχούν στις εκλογές

Ένας πρώην πολιτικός κρατούμενος του οποίου η θητεία ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου διήρκεσε μόλις τέσσερις μήνες επιδιώκει την επιστροφή στην εξουσία στις εκλογές που θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις για την πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης.

Λιγότερο από ένα χρόνο έπειτα από την εκδίωξή του λόγω διαφωνιών που διατύπωσε σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αναδυόμενης-τότε- πανδημίας του κορωνοϊού, το κόμμα του Άλμπιν Κούρτι ηγείται των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Βασική του υπόσχεση είναι να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά το πιο σημαντικό για τον έξω κόσμο είναι η δέσμευση να αξιοποιήσει την αμερικανική υποστήριξη στην αντιπαράθεση του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία.

Το Κόσοβο βρίσκεται ακόμη «μπλεγμένο» ανάμεσα σε αγώνες εξουσίας,  περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για να σταματήσει τον πιο πρόσφατο από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 που έσπασε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Κάθε ελπίδα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενσωμάτωση με τη Δύση στηρίζεται στη βελτίωση των δεσμών του με την Σερβία.

Εφόσον  κερδίσει ο Κούρτι, είναι υποχρεωμένος να είναι πολύ πιο σκληρός συνομιλητής με τη Σερβία. Ο ίδιος κατηγορεί την Σερβία, τον μεγαλύτερο γείτονα του Κοσόβου, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ότι αναστατώνει την περιοχή καλλιεργώντας σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον περασμένο μήνα επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος υπό την ηγεσία του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, τον παρότρυνε πριν από μια εβδομάδα να καταλήξει σε συμφωνία με το Κόσοβο που θα βασίζεται στην «αμοιβαία αναγνώριση».

«Ο Μπάιντεν υπήρξε ακλόνητος υποστηρικτής του αγώνα του Κοσσυφοπεδίου για την ελευθερία και του σκοπού του για ανεξαρτησία», δήλωσε ο Κούρτι, μέσω email. «Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κόσοβο όχι μόνο ως νέα χώρα, αλλά και ως μια νέα δημοκρατία που αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από τη Σερβία», συνέχισε.

Η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για το Κόσοβο, μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Με μια οικονομία του να εξαρτάται από τη βοήθεια και τα εμβάσματα λόγω της πανδημίας, η ενσωμάτωση με την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν είναι τώρα ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για την οικονομική βιωσιμότητα και τη σταθερότητα.

Δύο μήνες μετά την αποχώρηση του Κούρτι ως πρωθυπουργού, ο πολιτικός αντίπαλός του, ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, παραιτήθηκε για  να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, τις οποίες και αρνείται.

Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του Άλμπιν Κούρτι προβλέπεται σύμφωνα με  τις δημοσκοπήσεις να κερδίσει το  44%- 51% των ψήφων της Κυριακής.

Η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου θα είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο ήδη τον επόμενο μήνα. Ο Κούρτι ηγείται επίσημα με την Βιόσα Οσμάνι, την τρέχουσα πρόεδρο του κοινοβουλίου και αναπληρωτή πρόεδρο η οποία πλέον αποτελεί μέλος του κόμματός του και σκοπεύει να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές.

Η σύγκρουση στα Βαλκάνια καθόρισε τη  καριέρα του Κούρτι. Πέρασε σχεδόν τρία χρόνια σε μια σερβική φυλακή αφού συνελήφθη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ το 1999 που έδιωξε τις σερβικές δυνάμεις από την περιοχή, και στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Μετά την απελευθέρωσή του, μετά την πτώση του Σέρβου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οργάνωσε διαμαρτυρίες με στόχο τους διεθνείς φορείς  που επέβλεπαν τη μετάβαση του Κοσόβου στην δημοκρατία. Το 2007, δύο ακτιβιστές από το κόμμα του έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το 2013, όταν οι πρόεδροι του Κοσόβου και της Σερβίας υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο που προέβλεπε κάποια αυτονομία για τους Σέρβους στο Κόσοβο, το κόμμα του Κούρτι διέκοψε επανειλημμένα τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου πυροδοτώντας επεισόδια και ταραχές.

 Κούρι συνελήφθη για το ρόλο του στις διαμαρτυρίες και καταδικάστηκε σε αναστολή. Λόγω αυτού, του απαγορεύεται να συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής, αν και μπορεί να διοριστεί από το κόμμα του ως πρωθυπουργός.

Η απομάκρυνσή του πέρυσι καλωσορίστηκε από τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ επιδίωξαν μια γρήγορη επίλυση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Ο Κούρτι είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες με το Βελιγράδι πρέπει να επικεντρώνονται σε ένα ιστορικό «χρέος που οφείλει η Σερβία στο Κόσοβο».

naftemporiki.gr